‘Amfetamine uit Nederland’ voor strijders IS (UDPATE)

In Griekenland hebben de autoriteiten vrijdag in een havenloods in Elefsis een partij van ongeveer 635.000 captagon-pillen onderschept. Een doorgaans betrouwbare bron meldt aan Crimesite dat de grondstof (amfetamine) in Nederland is gemaakt en gekocht.

Speedboot

Captagon-pillen hebben als werkzame stof amfetamine. De partij was vermoedelijk bestemd om te worden geëxporteerd naar strijdgroepen in het Midden-Oosten. De operatie werd gedaan in Elfsis en Megara door de Griekse Eenheid Financiële Misdrijven, de Marine en de politie. Het onderzoek liep al langere tijd en de loods, waar een laboratorium gevestigd was, lag onder observatie. In Megara werd een speedboot met verborgen ruimtes in beslag genomen die vermoedelijk werd gebruikt om de drugszendingen naar open zee te brengen. Ook een vrachtauto was uitgerust met verborgen ruimtes. De pillen zouden zo’n tien miljoen euro waard zijn, aldus Griekse media.

Er zijn ook wapens en cash geld in beslag genomen. Twee Grieken, een Albanees en een Turk zijn aangehouden. Drie mannen, onder wie een gepensioneerde politieman, zijn nog voortvluchtig.

De eerder genoemde bron zegt aan Crimesite dat deze Turk een aantal jaar in Nederland heeft gewoond. Hij werd gezocht in Turkije voor een nog openstaande straf. Een andere (voortvluchtige) Turk is volgens deze bron de leider van de groep.

IS

Groepen als IS in Irak en Syrië gebruiken amfetamine (pep of speed) om wakker en alert te blijven als dat nodig is. Het is de eerste keer dat in Griekenland een captagon-lab wordt ontmanteld. In juni vorig jaar ontdekte de Griekse douane na tips van de Drug Enforcement Administration (DEA) in de haven van Pireaus 26 miljoen pillen.

Amfetamine in captagon-pillen zijn gemakkelijk te doseren maar in de jaren tachtig zijn ze in de ban gedaan omdat de verslavende werking te groot werd geacht. Hoofdbestanddeel is fenethylline dat in het lichaam uiteen valt in onder meer amfetamine. Naar schatting een derde van de captagon-pillen gaat naar het Midden-Oosten.

Kennedy

De drug amfetamine is al heel lang in gebruik bij militairen, onder meer in de Tweede Wereldoorlog. In de Verenigde Staten was amfetamine lange tijd legaal verkrijgbaar als benzedrine-pillen (bennies). President John F. Kennedy gebruikte incidenteel amfetamine. Straaljagerpiloten gebruiken tegenwoordig op lange missies soms amfetamine in de vorm van Adderall-pillen die ook in de medische wereld worden gebruikt.