Amsterdam: alle inkomend verkeer gescand

Alle voertuigen die Amsterdam inrijden zullen binnenkort worden gescand. De Amsterdamse politie gaat alle auto’s die de hoofdstad inrijden scannen op basis van het kenteken. Dat schrijft Het Parool vandaag. Technisch is dat nu al uitvoerbaar met de camera’s die bedoeld zijn om te controleren of geen vervuilende vrachtwagens de stad inrijden.  Sinds 2008 zijn er rond de stad 53 van die camera’s in bedrijf. Vanaf einde van het jaar kan het systeem functioneren.

Volgens de politie Amsterdam is er juridisch geen barrière om bestaande camera’s in te zetten. Met de camera’s is ANPR mogelijk, dat staat voor automatic number plate recognition. De nummerborden van auto’s die via de ring en een paar andere grote routes de stad inkomen zullen worden gescand. 

De gegevens van nummerborden gaat het systeem koppelen aan verdachten of aan mensen die nog een boete hebben openstaan. Volgens de politie is het mogelijk een auto die een belletje doe rinkelen direct staande te houden.

Hoofdcommissaris Welten sprak al in 2004 zijn wens uit om een ‘digitale slotgracht’ rond de stad in te richten. Hij zei toen ook dat hij het liefste misdaden zou tegenhouden voordat ze gepleegd zijn, naar aanleiding van de film Minority Report. En ook in een interview met Crimelink in 2007 gaf Welten hoog op over dit idee.

De camerabeelden worden niet opgeslagen, zo laat de zegsman weten. Het Openbaar Ministerie gaat toezicht houden op het functioneren van het systeem en moet ook toestelling geven voor de criteria die een hit geven. De gemeente Amsterdam stelt dat er sprake moet zijn van proportionaliteit tussen overtreding of misdrijf en het staande houden van de auto. In Rotterdam werkt al een vergelijkbaar systeem sinds een paar jaar.

De gemeente heeft aan Het Parool laten weten dat de camera’s ook in noodsituaties kunnen werken, zoals bij het traceren van overvallers.

Vanaf eind dit jaar worden de beelden ook gebruikt bij de aanpak van overlastgevende taxichauffeurs en jeugdige criminelen.