Nieuw succes Amsterdam tegen horecaman

De gemeente Amsterdam heeft twee horecazaken op het Damrak van de Israëlische zakenman Admon Barazani en zijn familie gesloten. Eerder moest de horecaman al meer dan tien zaken sluiten op basis van de wet Bibob. Op basis van die wet kan de overheid vergunningen intrekken als zij vreest dat een ondernemer de papieren misbruikt voor criminele activiteiten.

Er loopt een onderzoek naar de familie, die wordt verdacht van witwassen. Het onderzoek richt zich op twee personen, maar niet op Admon Barazani zelf.

Vorige maand oordeelde de Raad van State dat de vergunningen terecht waren ingetrokken. De zaken moesten uiterlijk woensdag de deuren sluiten en de gemeente heeft gesontateerd dat dat is gebeurd.

Tot enkele jaren geleden bezat Barazani een flink imperium van horecazaken, die voornamelijk op het Damrak in Amsterdam waren gevestigd. Sinds 2009 heeft hij een conflict met de gemeente, waarna hij zeker twaalf zaken heeft moeten sluiten. De Israeli zit daardoor regelmatig in de geldproblemen.

De twee horecazaken die vandaag zijn gesloten, waren restaurants. In een van de panden zat ook een hotel, dat mag wel openblijven. De panden blijven van Barazani, wat daar nu mee gaat gebeuren is onduidelijk.

Barazani bezit ook een coffeeshop in de Kerkstraat. De exploitanten daarvan zijn geen familie van Barazani en hoeven zich daarom geen zorgen te maken.