Amsterdam onveiligste gemeente van Nederland

Amsterdam is volgens de AD-Misdaadmeter, net als vorig jaar de meest onveilige gemeente van Nederland. Maastricht staat op een tweede plek, Rotterdam staat derde. Eindhoven staat op de vierde plaats.  

Toeristen

Eindhoven heeft stuivertje gewisseld met Rotterdam. Veel voorkomende delicten in Amsterdam zijn zakkenrollen, mishandelingen en straatroven. Voor een deel is die criminaliteit te verklaren door het grote aantal toeristen. Het gat tussen Amsterdam en Maastricht is kleiner geworden: in Maastricht nam vorig jaar op veel vlakken de criminaliteit toe, tegen de landelijke trend in. Amsterdam werd juist veiliger, maar is afgezet tegen de rest van Nederland nog steeds de gemeente met de meeste criminaliteit.

Zuid-Nederland

De problemen van Maastricht zijn kenmerkend voor de criminaliteitsproblemen in Zuid-Nederland. Uit de analyse van het AD blijken zowel stedelijke gebieden als dorpen in Limburg en Noord-Brabant meer criminaliteit te kennen dan steden en dorpen in de overige provincies. Limburg scoort op grensoverschrijdende delicten zoals autodiefstal altijd hoog.

Aangiftecijfers

Ieder jaar brengt het AD de misdaad van Nederland in kaart. De ranglijst van de AD Misdaadmeter is gebaseerd op aangiftecijfers van de politie en beoordeelt tien delicten van veelvoorkomende criminaliteit en houdt daarbij rekening met het inwoneraantal.