Amsterdam: proef geldvrije winkels

Winkelgebieden in de Amsterdamse wijken De Pijp en Nieuw-West worden geldvrij, om overvallen tegen te gaan. Klanten kunnen er binnenkort alleen nog pinnen of chippen. Dat schrijft het Parool vandaag. Het gaat om het gebied rond de Ferdinand Bolstraat, om het centrum van Osdorp, de buurt rond het Confuciusplein in Geuzenveld/Slotermeer en het Belgiëplein in Nieuw-Sloten. Bij succes zullen ook andere buurten geldvrij worden. De gemeente en het rijk betalen de mobiele pinapparatuur die winkeliers moeten aanschaffen en zullen ook zorgen voor spandoeken, stickers en folders waarin de klanten wordt uitgelegd waarom contant geld wordt uitgebannen.

Hoewel de overheid de winkeliers niet kan verplichten contant geld te weigeren, doet het overgrote deel van de ondernemers mee, zegt woordvoerder Bartho Boer van de gemeente.

‘De gebieden moeten uitstralen dat er niets valt te halen. We werken samen met het bedrijfsleven en hebben allemaal hetzelfde belang: het zorgwekkend grote aantal overvallen terugdringen,’ zegt Boer. ‘Voor ondernemers is het niet alleen veiliger geen contant geld aan te nemen, als iedereen het gewend is, gaat het ook sneller en is het goedkoper. Je staat niet meer te zoeken naar het gepaste kleingeld voor je medium-latte koffie van 2,65 euro.’ In enkele van de winkelgebieden in West zijn ondernemers inmiddels begonnen met de cashless zones; in de Ferdinand Bolstraat en omgeving gebeurt dat binnen een maand.

Het stadsbestuur hoopt met de maatregelen ‘een omslag in het denken’ te bereiken. ‘In de toekomst zal contant geld verdwijnen, maar vanwege die heel nare overvallen willen we in deze gebieden voorop lopen,’ zegt woordvoerder Boer.

Zie verder Het Parool.