Amsterdam vatte 411 veroordeelden in kraag

Het ROG-team (Regionale Opsporing Gesignaleerden) van de politie Amsterdam-Amstelland heeft in drie jaar 411 veroordeelden opgepakt die opgeteld nog een gevangenisstraf van 100.000 dagen moesten uitzitten. Ze kwamen niet terug van verlof, of werden bij verstek veroordeeld, en liepen daardoor nog vrij rond. Een groot deel van hen moet straffen uitzitten voor geweldsdelicten, drugshandel, en wapenbezit.

Binnen het korps Amsterdam-Amstelland is drie jaar geleden op initiatief van hoofdcommissaris Bernard Welten het ROG-team opgericht.

‘Gemiddeld 2 personen per week worden door ons team aangehouden’, zegt teamleider Patrick. De actieve opsporing van het ROG-team levert vrijwel altijd een verblijfplaats, en aanhouding op. ‘We hebben net nog een 43 jarige man opgepakt. Hij keerde een maand geleden niet terug van verlof.’ Op zoek naar een nieuwe woonruimte had de veroordeelde een afspraak gemaakt met een makelaar om een luxe appartement te bezichtigen in Amsterdam-Zuid. 528 dagen gevangenisstraf voor oplichting stonden nog op naam van de man.

De sociale omgeving van de gesignaleerde wordt vooraf goed geobserveerd, telefoons getapt, personen geschaduwd. Doordat het team goed voorbereid te werk gaat, hoeft bij de aanhouding vrijwel nooit geweld gebruiken te worden. ‘Het enige fysieke geweld dat wij de afgelopen jaren hebben toegepast, is tegen een voordeur.’ Slechts een van de opgespoorde personen wist bij aanhouding aan het ROG-team te ontkomen. ‘Maar die persoon werd een week later alsnog ingerekend.’

Er is ook een aparte pagina op politiezoekt.nl aan deze categorie gewijd.