Amsterdam veiliger (wel meer moorden)

De veiligheidscijfers die Amsterdamse ‘driehoek’ van burgemeester Eberhard van der Laan, hoofdofficier van justitie Theo Hofstede en hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, foto) maandag presenteerden zijn prima. Alleen de reeks moorden in de onderwereld detoneren. Er zijn onlangs twee liquidaties voorkomen.

Dalende

Het aantal straatroven, overvallen en mishandelingen is dalende. Ook in het algemeen is de  criminaliteit in Amsterdam is in 2014 flink gedaald. Het aantal overvallen daalde in 2014 met 32 procent ten opzichte van 2013, het aantal straatroven met 20 procent en het aantal woninginbraken met 19 procent.

Aandacht

Volgens burgemeester Van der Laan werpt de top-600 aanpak van jonge veelplegers zijn vruchten af. Naast politie pakken tientallen andere organisaties de jongeren en hun familie aan. De recidive van van misdrijven als straatroven, mishandelingen en woningovrvallen van top-600-jongens daalde vorig jaar met 52 procent. ‘Over het algemeen zijn de top-600-personen na de aanpak veel minder crimineel actief dan voordat zij aandacht kregen’, zei Van der Laan.

Liquidaties

Hij sprak ook van twee werkelijkheden. Want het zware georganiseerde geweld lijkt niet te stoppen. De meeste liquidatie worden niet opgelost. In 2014 waren er 25 geweldsdoden in Amsterdam, waaronder tien liquidaties, twee meer dan in 2013. Hoofdofficier van justitie Theo Hofstede zei dat de politie onlangs twee liquidaties zijn voorkomen waarbij meerdere verdachten zijn aangehouden. Donderdag zal justitie hierover meer naar buiten brengen.