Amsterdam wil bodyscans op straat

De gemeente Amsterdam overweegt om met mobiele röntgenscans in te gaan zetten, meldt AT5. Dat zou een goede aanvulling zijn op preventief fouilleren, denkt burgemeester Eberhard van der Laan. De scanners gaan sneller te werk.

 

De politie van Amsterdam heeft een verzoek ingediend, wat de burgemeester nu in overweging neemt. De politie is een onderzoek begonnen naar de inzet van de scans.

D66 is fel tegenstander van het plan. ‘Preventief fouilleren is al een zwaar middel: je wordt staande gehouden, geselecteerd en van top tot teen doorzocht’, zegt Jan Paternotte, fractievoorzitter van de partij tegen AT5. ‘Een mobiele bodyscanner die met straling door kleding heen kan kijken is echt een aantal stappen te ver. De politie hoeft niet álles van de Amsterdammer te weten.’

Op Schiphol worden de bodyscans ook gebruikt. Passagiers mogen zelf bepalen of ze door de scan willen of niet. De luchthaven biedt die optie niet zelf aan, de passagier moet zelf aangeven als hij of zij niet door de scan wil. Eerder bleek al dat sommige scanners makkelijk te foppen zijn.