Amsterdam Zuidoost krijgt coffeeshop

Na twaalf jaar zoeken naar een geschikte plek, krijgt Amsterdam Zuidoost volgend jaar waarschijlijk een coffeehsop. Twee ondernemers hebben een plan ingediend bij het gemeentebestuur. De plannen moeten nog goedgekeurd worden.

In 2000 besloot het stadsbestuur van Zuidoost, het enige stadsdeel van Amsterdam zonder coffeeshop, dat er een legaal verkooppunt van softdrugs moet komen. Daarna werden de vestigingseisen aangescherpt, waardoor alle plannen tot nu toe werden afgewezen.

Nu het gemeentebestuur van de honderden coffeeshops in de binnenstad naar de randen van de stad willen verhuizen, heeft Zuidoost opnieuw een kans om een coffeeshop te krijgen. Het Parool meldt dat er volgens de gemeente ‘serieus werk’ van wordt gemaakt. De gemeente hoopt door het aantal coffeeshops minder in het centrum te centreren en door de stad te verspreiden, het drugstoerisme in de binnenstad te verminderen.

Veel jonge gebruikers zouden ’s avonds vanuit Zuidoost met de metro naar coffeeshops in Oost en de binnenstad reizen om drugs te kopen. Ook is er in Zuidoost veel illegale straathandel. Daarom wordt verwacht dat één coffeeshop de vraag in Zuidoost niet aan kan.