Amsterdammer (21) opgepakt voor grootschalige cybercriminaliteit

De politie heeft een 21-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van grootschalige cybercriminaliteit. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem onder meer van jarenlange oplichting, diefstal, computervredebreuk en witwassen. Hij zou vermoedelijk meer dan vier ton hebben verdiend aan cybercrime en online fraude.

Wapenhandel

De Amsterdamse politie kwam de man in september 2022 op het spoor na informatie uit een onderzoek van de Landelijke Eenheid naar wapenhandel. Na analyse van die informatie ontstond de verdenking van grootschalige en internationale oplichting en witwassen tegen de 21-jarige Amsterdammer.

Nepsites

Op inbeslaggenomen mobiele telefoons en gegevensdragers vond de politie onder meer tientallen nep websites, ook wel phishing-panels genoemd, van Nederlandse en buitenlandse banken zoals Spanje, Ierland en Duitsland. Op dit soort websites kunnen beheerders van die sites inloggegevens afvangen en gebruiken om in te loggen in de bankomgeving van de slachtoffers.

Sms-bommen

Ook trof de politie lijsten aan met zeker 1,5 miljoen telefoonnummers of mailadressen van potentiële slachtoffers. De verdachte zou deze gegevens onder meer hebben gebruikt om sms-bommen en phishing-mails te versturen. Het OM vermoedt dat hij hiermee in binnen- en buitenland vele slachtoffers heeft opgelicht en geld afhandig heeft gemaakt.

Geldezels

De man blijkt te beschikken over meerdere bankrekeningnummers waar bedragen van duizenden euro’s werden bij- en afgeschreven, vermoedelijk afkomstig van slachtoffers van phishing. Veel geld werd ontvangen vanaf buitenlandse bankrekeningen die op zijn naam staan, maar ook van bankrekeningen op naam van vermoedelijke geldezels.

Langer vast

Het onderzoek naar de vermeende criminele activiteiten van de man gaat verder. De rechtbank heeft vorige week de voorlopige hechtenis van de twintiger met 90 dagen verlengd. Tot afgelopen vrijdag zat de verdachte in volledige beperkingen.