Amsterdammer met gouden Rolex-horloge verdacht van witwassen

De FIOD zegt woensdag acht panden in Amsterdam te hebben doorzocht en ook één in Lisse, in een witwasonderzoek. Er is een 38-jarige Amsterdammer aangehouden en beslag gelegd op bankrekeningen in Nederland, Spanje Portugal en Italië. Ook is er een cokelijn opgerold, aldus de FIOD.

Plantages

Verder is beslag gelegd op 10.000 euro contant geld, een gouden Rolex-horloge, computers en mobiele telefoons. In één pand in werd in de kelder een wietplantage aangetroffen. De politie heeft hier drie verdachten aangehouden: twee mannen van 30 en één van 22 jaar.

Ook in twee andere panden vonden FIOD-rechercheurs plantages. De politie heeft de plantages ontmanteld en de planten laten vernietigen.

Money transfer

Het onderzoek richt zich op een 55-jarige en 38-jarige man uit Amsterdam. Het vermoeden is dat de 55-jarige man anderen faciliteert bij het witwassen van criminele inkomsten. Dat doet hij via verhullende constructies met buitenlandse bankrekeningen en ondernemingen. Ook maakt hij gebruik van een eigen money transfer kantoor. Deze verdachte is niet aangehouden.

De aangehouden man maakte volgens de FIOD gebruik van deze facilitator. De legale inkomsten van de 38-jarig man zijn niet toereikend om grote aankopen te doen. Zo liet hij zijn woning voor vele tienduizenden euro’s luxueus inrichten. Het vermoeden is dat hij die aankopen heeft gedaan met inkomsten uit criminaliteit. Door de aanschaf van de luxe goederen en onroerend goed zou hij zijn criminele inkomsten hebben witgewassen.

Portugal

Naast de doorzoekingen in Nederland werd een bedrijfspand in Portugal doorzocht. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en werd gestart na informatie uit een eerder onderzoek waarbij een geldkoerier met 200.000 euro contant geld werd aangehouden.

Dit onderzoek van de FIOD en het parket Noord-Holland leidde tot het oprollen van een Braziliaans-Nederlandse cocaïnelijn.