NL jacht met 1200k cocaïne gepakt

In een onderzoek van de Nationale Recherche en de Waterpolitie van het KLPD is in Southampton in een motorjacht 1200 kilo cocaïne gevonden. In verband daarmee zijn dinsdagmorgen zes verdachten aangehouden, onder wie een 60-jarige man uit Meppel en zijn drie zoons van 34, 32 en 27 jaar uit Heusden en Waalwijk. De andere verdachten zijn twee mannen van 44 jaar uit Amsterdam, onder wie de vermoedelijke opdrachtgever van het drugstransport.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de drugs een handelswaarde van 45 miljoen euro.

De cocaïne bleek verborgen onder het zwemplateau van het motorjacht Louise, dat in een transportschip van de Britse Maagdeneilanden naar Southampton is overgebracht. De drugs zijn vermoedelijk in Venezuela in de geprepareerde ruimte verstopt.

Het OM schrijft:

Het onderzoek door het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is begonnen met informatie van het Maritime Analysis and Operations Centre – Narcotics (MAOC) in Portugal. In dit centrum wordt door Spanje, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Portugal en Groot-Brittannië samengewerkt in de bestrijding van drugssmokkel over zee. Het Nederlandse onderzoek leidde tot intensieve samenwerking met het UK Border Agency (Britse Douane en Immigratiedienst).

Na aankomst van het motorjacht in Southampton trof het UK Border Agency op 1 juni op aanwijzing van het Nederlandse rechercheteam de cocaïne aan. De Britse autoriteiten vertraagden de reis naar Nederland met de mededeling dat de Louise niet meer zeewaardig was. De verdachten hebben tevergeefs geprobeerd in de haven van Southampton het motorjacht op te halen om het naar Nederland te varen. Zij verkeerden wekenlang in de veronderstelling dat de drugs niet waren gevonden.

De 60-jarige verdachte staat als eigenaar van het motorjacht geregistreerd. Hij regelde de overtocht van het jacht van Zuid-Amerika naar Europa. Voor overleg trok hij zich met zijn zoons en medeverdachten vaak terug op een jachtwerf in Waalwijk. Bij de doorzoeking van deze werf en de woningen van de verdachten is beslag gelegd op een machinepistool met munitie en een geluiddemper, een revolver met munitie, een alarmpistool, ongeveer een miljoen euro cash, twee motorfietsen en drie personenauto’s. Bovendien zijn computers, mobiele telefoons en administratie in beslag genomen. Bij de doorzoeking van twee kantooradressen in Antwerpen is ook beslag gelegd op computers en administratie.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.’