Man opgepakt om banden met maffia

Op verzoek van de Italiaanse politie is donderdag de 46-jarige Amsterdammer Marc B. opgepakt op verdenking van samenwerking met de maffia. De uit Rome afkomstige B. heeft een Italiaans restaurant en zou zich volgens de Italiaanse politie schuldig maken aan het leveren van cocaïne aan de ‘Ndrangheta.

Volgens de Italianen runde B. in Amsterdam naast zijn restaurant Casa di David ook een handel in verdovende middelen. Leden van de Cacciola-clan uit het Zuid-Italiaanse Rosarno zouden de afgelopen jaren naar Amsterdam zijn gekomen om drugs op te halen. Deze vervoerden ze dan met een gehuurde auto via Düsseldorf naar Calabrië.

 Getuigenverklaring

De Italiaanse politie is B. op het spoor gekomen na een getuigenverklaring van een weduwe van een lid van de Cacciola-clan. De vrouw zou van de clan de schuld hebben gekregen van de zelfmoord van haar man. Daarop sloten de maffiosi de vrouw op en mishandelden haar. Ze wist te ontsnappen en deed een zelfmoordpoging, ze werd gered door haar broer. Die verdween daarna op mysterieuze wijze. De weduwe is naar de politie gestapt toen ze de kans krijg, met een golf van arrestaties als gevolg.

Grote actie

De arrestatie is onderdeel van een grote internationale actie tegen de maffia. In totaal zijn er vijftien verdachten opgepakt in Italië en Duitsland. Onder hen bevinden zich zes vrouwen. B. stond internationaal gesignaleerd.

Partner

Gisteravond was het voor de partner van B. nog niet duidelijk waarvan hij verdacht werd. Volgens haar is hij al eens eerder opgepakt. Dat laat ze aan De Volkskrant weten: ‘Toen beschuldigden ze hem ervan wapenhandelaar en drugsdealer te zijn, maar stond hij na drie dagen weer op straat. We doen niet aan drugs, we doen niet aan wapens. Het is allemaal onzin.’
In het arrestatiebevel valt te lezen dat B. in 2000 opgepakt is voor het leveren van 5010 xtc-pillen en 1995 gram cocaïne.

De vrouw is er van overtuigd dat haar vriend weer snel thuis, volgens haar leeft hij voor zijn restaurant. Een echt familiebedrijf waar hij kwart eigenaar van is. ‘Hij praat er met veel Italianen over van alles en nog wat. Ik weet niet of dat maffialeden zijn, ik kan het me niet voorstellen. Marc is geen lieverdje, maar ik weet honderd procent zeker dat hij hier net aan meedoet.’

Uitlevering

Het Openbaar Ministerie laat weten dat B. vrijdag wordt voorgeleid aan de officier van justitie. Daarna komt hij naar alle waarschijnlijkheid in overleveringsdetentie met de bedoeling dat hij naar Italië gaat. Alleen kan die procedure nog maanden duren.