Amsterdammer vast om twee huurmoorden (UPDATE)

Er is maandag een 30-jarige Amsterdammer opgepakt voor betrokkenheid bij twee liquidaties en twee pogingen daartoe. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdagochtend bekend. Hij wordt onder meer verdacht van de moord op de 68-jarige Rinus Moerer in het Brabantse Steenbergen.

Nieuwegein

De man zou ook behulpzaam zijn geweest bij de liquidatie van de 34-jarige “Rasta Gilly” Gilbert in juni 2013 in Nieuwegein. Ooggetuigen zagen hoe op 27 juni tegen 22.00 een grote auto de straat in kwam rijden, waar twee mannen met bivakmutsen uitstapten. Ze begonnen te schieten op Gilbert die in gezelschap was van een 23-jarige man uit Utrecht die ongedeerd bleef. De verdachte zou ook betrokken zijn bij de poging tot moord op een 49-jarige Hagenaar in april 2014. De verdachte is na een langdurig onderzoek in beeld gekomen, onder andere op grond van telecomgegevens. Hij wordt er niet van verdacht de daadwerkelijke schutter te zijn geweest.

Van welke tweede poging tot moord de man wordt verdacht heeft het Openbaar Ministerie niet bekend gemaakt.

Zweekhorst

Begin dit jaar maakten politie en OM in Rotterdam bekend dat de moord op Moerer in Steenbergen, en een eerdere poging op hetzelfde slachtoffer, vermoedelijk te maken had met een door de opsporingsdiensten onderschepte partij cocaïne in de Rotterdamse haven in december 2013.  Dat was de reden dat het onderzoek in die zaak overging naar de recherche in Rotterdam. Vervolgens ontdekte de recherche dat er een link kon worden gelegd met de lopende onderzoeken in Midden-Nederland en Den Haag. De onderschepte partij cocaïne wordt ook in verband gebracht met de moord in Berkel en Rodenrijs op Rob Zweekhorst op nieuwjaarsdag 2014. Die was vermoedelijk slachtoffer van een persoonsverwisseling. Er zijn geen aanwijzingen dat de Amsterdammer bij die moord betrokken is.

Rechtbank

De aanhouding van de Amsterdammer kon volgens het Openbaar Ministerie in verband met het onderzoek niet eerder bekendgemaakt worden. Hij zit sindsdien vast. Deze week zijn alle betrokkenen over de aanhouding ingelicht. Het onderzoek wordt voortgezet. De rechtbank beslist volgende week over verlenging van de voorlopige hechtenis.

Zie ook:

Dennis ontkent betrokkenheid cocaïnehandel

3 ton gevonden bij verdachte drugssmokkel

Doelwit “vergismoord” aangehouden