Amsterdammer vastgezet om schuld

In de nacht van donderdag op vrijdag is een Amsterdammer (46) van zijn bed gelicht door een arrestatieteam omdat hij nog een schuld had van 250.000 euro aan de Nederlandse Staat. Volgens de politie is de manaangehouden omdat hij weigert te betalen. De officier van justitie had aan de rechter toestemming gevraagd om hem aan te houden en te gijzelen. De politie stelt dat de man zijn vermogen heeft vergaard uit criminele praktijken, waaronder witwassen van drugsgeld. In februari 2006 is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar wegens witwassen en wapen- en drugsbezit.

In het daarop volgende strafrechtelijk financieel onderzoek werd hem in totaal voor 200.000 euro aan contant geld en exclusieve spullen ontnomen. Maar op 31 augustus 2006 bepaalde de rechtbank dat de man na aftrek van deze 200.000 euro nog met 250.000 euro aan ontnemingsvordering over de brug moest komen.

De rechter had hem eind februari zogenoemde lijfsdwang opgelegd. Zolang de man niet betaalt, blijft hij vastzitten, tot maximaal 540 dagen. Het bedrag blijft openstaan totdat hij betaalt.

De politie heeft geen initialen van de man vrijgegeven.

De politie Amsterdam richt zich speciaal op criminelen die met hun uit criminaliteit vergaarde vermogen ruim etaleren. Aanpak hiervan heet de “cabrio-methode”.

De politie heeft vorig jaar een filmpje laten maken over de cabrio-aanpak:

{youtube}m1OWMeBI4FU{/youtube}