Amsterdams coldcase-team onderzoekt Deventer moord

Het coldcaseteam van de Amsterdamse politie onderzoekt de Deventermoordzaak in opdracht van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Volgens het Algemeen Dagblad ligt de focus op het dna-onderzoek dat indertijd is gedaan wat tot de veroordeling van Ernest Louwes leidde.

Vijf jaar

Nadat Louwes na tweederde van zijn celstraf in 2009 vrijkwam diende zijn advocaat Geert-Jan Knoops in 2013 een verzoek in tot nieuw onderzoek in bij de Hoge Raad. Advocaat-generaal Diederik Aben heeft dat nu na vijf jaar bijna afgerond.

Het inschakelen van het coldcaseteam volgt nadat advocaat Knoops onvrede uitte over nieuw onderzoek dat Aben heeft laten verrichten naar het dna op de blouse van weduwe Wittenberg.

Blouse

Op die blouse is onder meer een bloedspetter en dna-sporen van Louwes vastgesteld. Het onderzoek dat Aben liet doen onderschreef het NFI-onderzoek waarop Louwes werd veroordeeld. Aben zegt dat het onderzoek zich richt op ‘objectieve informatie zoals foto’s en rapporten van de sporen van toen op de plaats delict en van de sectie’. Aben zegt er zeker van te willen zijn dat er niets is gemist.

Advocaat-generaal Diederik Aben deed ook onderzoek naar de zaak van de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybaşin en adviseerde die veroordeling in stand te laten.

Zie ook:

‘Recherche vervalste bewijs in Deventer moordzaak’ (UPDATE)