Amsterdamse Italiaan opgepakt

In Rimini is de 54-jarige Sandro C. aangehouden in het hotel waar hij vakantie vierde. C., een Italiaan die in Amsterdam woonachtig is, is meerdere malen veroordeeld voor sigarettensmokkel en deelname aan en criminele organisatie. Hij moest nog een straf uitzitten van drie jaar en twee maanden. Dat meldt het AD

Sandro C., die in 2014 en 2015 door een rechtbank in Bari werd veroordeeld, zei compleet verrast te zijn. Volgens C. heeft hij al die tijd in Nederland gewoond en nooit iets gehoord over een veroordeling.

Amsterdam

Sandro C. woont al jaren in Amsterdam. Sinds 2006 is hij eigenaar van een Nederlandse BV. In 2000 werd hij in zijn woning in Amsterdam West gearresteerd, omdat Interpol hem verdacht van grootschalige tabakssmokkel. In de jaren negentig zou C., samen met zijn oom Gerardo, een smokkellijn hebben gerund via Aruba, Nederland en Montenegro. Ze deden volgens Italiaanse media rechtstreeks zaken met de maffia uit het Zuid-Italiaanse Apulië.

Volgens het AD gedijt de Italiaanse maffia goed in Nederland. De krant noemt onder andere Raffaele Imperiale, die de twee gestolen schilderijen van Van Gogh kocht die door Okkie Durham waren gestolen. Imperiale, die inmiddels al weer geruime tijd in Dubai verblijft, opereerde jarenlang vanuit een coffeeshop in Amsterdam. En de maffiabroers Vincenzo en Rocco Crupi runden jarenlang een cocaïnelijn vanuit de bloemenveiling in Aalsmeer.