Amsterdamse recherche veel te wit

De rechercheteams die de liquidaties in het Marokkaanse en Turkse criminele milieu in Amsterdam onderzoeken, zijn vrijwel helemaal wit. Het Parool maakte zaterdag een analyse (Blendle) van het probleem.

Zemmel

Door misverstanden of taalproblemen kunnen rechercheteams niet doordringen tot de problematiek of achter een verkeerde dader aan gaan jagen. Of zelfs een niet bestaande. Termen als zemmel (homo) of qawat (opdonderen) zijn niet voor iedereen te verstaan. Voor witte rechercheurs vormen groepen van jonge Marokkanen bolwerken waar ze niet tussen kunnen komen, en dus ook maar weinig anonieme informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over kunnen krijgen.

Slechts 13% van alle politiemensen in de stad heeft wortels in enig buitenland. Bij de recherche is dan minder. In observatieteams is dat nog geen 20%.  gekleurd. In TCI is het minder dan 10%. Tijdens de recente invoering van de Nationale Politie is het aantal nieuwe politiemensen van allochtone komaf de laatste jaren geslonken van een stabiele 20 tot 25 % naar slechts 4%  procent.

Oost-Europeanen

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg bemoeit zich persoonlijk met het probleem. Hij zegt dat er nu actief gezocht wordt naar geschikte politiemensen van buitenlandse komaf, bijvoorbeeld via Facebook. Overigens is het volgens Aalbersberg niet zo dat afkomst een voorwaarde is voor kunnen oplossen van delicten in een bepaald milieu:

Ons zeer succesvolle zakkenrollersteam bestaat bepaald niet uit Oost-Europeanen, maar weet haarfijn achter welke Oost-Europeanen het wel moet aanlopen en achter welke niet. Je moet gedrág herkennen en dat kun je leren. Of het nou om culturele elementen gaat, om financieel economische expertise of om cybercrime: uiteindelijk draait het om je specifieke vakkennis. Daarbij: als ik alleen Marokkaanse rechercheurs zou aannemen, los ik die Turkse zaak nog niet eenvoudiger op.

BMW

De Amsterdamse politie geeft toe dat het zogeheten “etnisch profileren” voorkomt, waar andere korpsen dat ontkennen. Aalbersberg zegt dat zijn personeel getraind wordt om te voorkomen dat iedere donkere man in een dure auto langs de kant wordt gezet. Of zoals PvdA-kamerlid en oud-agent Ahmed Marcouch het zegt:

Als je de doelgroep goed herkent, kun je de criminele patsers in hun dure auto’s aanhouden zonder de hardwerkende jongens te pakken die al hun zuurverdiende geld in hun BMW hebben gestopt.