Wietvereniging Amsterdam probeert ‘legale kweek’

Een vereniging in Amsterdam is begonnen met het verstrekken van wiet aan haar leden, met medeweten van de gemeente en het Openbaar Ministerie. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De vereniging probeert de grenzen van het gedoogbeleid op te rekken, waarbij het kweken van vijf planten wordt toegestaan.

De vereniging heeft voor alle leden vijf planten staan, maar omdat sommige leden ook voor andere leden kweken, onderhouden zij meer dan vijf planten. De vereniging hoopt dat ook door de vingers wordt gezien dat alle planten in één ruimte staan.

‘OM niet negatief’

In de ruimte staan tientallen planten. Elk lid bezit vijf planten, waaraan een kaartje met de naam van de eigenaar hangt. De vereniging hoopt uiteindelijk uit te kunnen breiden naar een of meerdere kassen, waar grotere hoeveelheden planten kunnen worden geteeld.

Advocaat Adèle van der Plas heeft de wens van de vereniging doorgegeven aan Otto van der Bijl, die als officier van justitie zich bezig houdt met drugs en horeca in Amsterdam. ‘Wij willen graag een stempel van het OM, waarmee ze zeggen dat ze niet vervolgen’, zegt Van der Plas in NRC. ‘Van der Bijl gaat het bespreken in de driehoek van politie, burgemeester en OM. Hij was helemaal niet negatief.’

Opstelten ziet het niet zitten

Het lopende beleid rond softdrugs staat al enige tijd onder druk. Tegenstanders van het beleid voelen zich gesteund door uitspraken van de rechtbank, die onder meer twee telers die zich niet in de criminaliteit mengden, geen straf oplegde. Ook ontzag de rechtbank een coffeeshop die een grote voorraad wiet had.

Meerdere gemeenten vragen om een ander beleid, omdat gereguleerde teelt criminaliteit zou tegengaan. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ziet echter niks in de voorstellen.