Campagne tegen IKEA gaat voort

Nadat donderdag een vestiging van IKEA in Berlijn was ontruimd zijn zaterdag vestigingen van het woonwarenhuis in het Oostenrijkse Salzburg en het Spaanse Zamora ontruimd. In Salzburg zag een employee een verdacht pakketje in een achtergelaten winkelwagen. In Zamora liet de Guardia Civil een vestiging ontruimen nadat er een ‘bomdreiging’ was binnengekomen. In beide gevallen was het vals alarm.

Een vestiging van de meubelketen IKEA in Berlijn is donderdagavond kort voor sluitingstijd ontruimd omdat in een achtergelaten mobiele telefoon een verdacht voorwerp werd gezien. Men vreesde dat de telefoon zou kunnen ontploffen. Na onderzoek bleek het loos alarm te zijn. De ontruiming laat zien hoezeer de woninginrichter in onzekerheid verkeert over mogelijke dreiging. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en België zijn de afgelopen weken licht explosieve pakketjes bij IKEA-winkels gevonden. Na de break een rekensom over schade.

Het is waarschijnlijk dat IKEA doelwit is van een groep afpersers. Maar er is nog geen eis van enige groep binnengekomen. Veiligheidsdeskundigen denken dat dat het juist de bedoeling is om de keten zo lang mogelijk in onzekerheid te laten. In Oost-Europa is een dergelijke tactiek eerder uitgevoerd.

Intussen kost de dreiging IKEA geld. De keten kondigde onlangs aan elk van de 240 winkels in Europa twee extra beveiligers toe te voegen. 

Dat kan het warenhuis niet lang volhouden. Een lezer van Crimesite stuurde een berekening in, alleen over de kosten die deze extra beveiliging met zich meebrengt.

Per filiaal twee mannen of vrouwen extra per dag in dienst à 33 euro per uur kost voor tien uur beveiliging per dag 660 euro per dag. Voor 240 filialen is dat 158.400 euro minimaal per dag. Dat is per zesdaagse week 950.400 euro en per maand ruim 4 * 950400= 3.801.600 per maand voor heel IKEA-Europa.

Dat zou voor een heel jaar betekenen: een post van 12 * 3.801.600 ofwel 45.619.200. Bijna 46 miljoen euro aan kosten, los van de overige schadeposten.