Video: animatiefilm parachutemoord

De geruchtmakende Belgische ‘parachutemoord‘  wordt ook in het buitenland intensief gevolgd. In Taiwan maakte men zelfs een animatiefilm van de laatste fatale momenten van het drama. Daarin is te zien hoe de hoofdrolspelers in de driehoeksverhouding ruzie maken en na een nacht in één huis te hebben doorgebracht, aan boord gaan van een vliegtuig om te springen, waarna Els van Doren te pletter valt omdat haar parachute onklaar zou zijn gemaakt. Gisteren werd in het proces wat duidelijker wat zich die laatste nacht heeft afgespeeld.

Volgens de Nederlander Marcel Somers, die een liefdesverhouding had met zowel de verdachte Els Clottemans als met de overleden Els van Doren, was Clottemans uit op wraak. Hij benadrukte als getuige voor de rechtbank dat Els Van Doren zijn nummer één was en dat Clottemans op de tweede plaats kwam in zijn liefdesrelaties. De nacht voor de sprong brachten de drie hoofdpersonen samen de nacht door in dezelfde woning. Maar Marcel koos ervoor het bed te delen met Els van Doren en liet Clottemans in een kamer ernaast slapen. Daarbij waren nogal wat liefdesgeluiden ontstaan die verdachte Clottemans in de andere kamer zou hebben kunnen horen. Clottemans zou daarop naar de gang zijn geslopen, waar de parachutes klaar lagen voor de volgende dag. Ze sneed de touwtjes door waarmee de valschermen normaliter open gaan. Volgens Somers heeft Clottemans ervoor gezorgd dat Els van Doren’s parachute en haar reserveparachute de volgende dag niet opengingen en zij te pletter sloeg.

Somers: ‘Ze vond het ook niet leuk dat ze de slaapkamergeluiden hoorde als Els Van Doren en ik in bed lagen. In het weekend van 10 op 11 november raakte ze volgens mij zo opgefokt door die geluiden dat ze de sabotage aan de parachute van Els pleegde.’

De rechter vroeg op zeker moment: ‘Als iemand hier nu zou rechtstaan en zeggen dat u een smeerlap bent omdat u Els Van Doren bedroog terwijl u smoorverliefd was op haar, wat zou u dan antwoorden?’, wilde rechter Jordens nog weten. ‘Dat hij die vrij van zonde is, de eerste steen werpe’, zei Somers.

Zie ook: de volledige reconstructie van de geruchtmakende parachutezaak