Annecy: Fransen zien broer nog wel als verdachte

De Franse gerechtelijke instanties zien Zaid al-Hilli nog altijd als verdachte in de zaak rond de viervoudige moord bij het Meer van Annecy in september 2012. Daar kwamen bij een schietpartij Saad al-Hilli, de broer van Zaid, zijn vrouw en zijn schoonmoeder om het leven. Zaid werd afgelopen week vrijgelaten door de Britse politie, die verklaarde dat hij geen onderwerp van onderzoek meer is.

De Franse politie ziet hem echter nog wel als verdachte. Dat heeft volgens de Franse aanklager Eric Maillaud te maken met een definitiekwestie. 'Wat in Engeland een verdachte wordt genoemd, is in Frankrijk praktisch een aanklacht', verklaart hij in Franse media.

Weinig bewijs, veel vragen

Wel geeft Maillaud toe dat er niet veel bewijs tegen Zaid Al-Hilli is. 'Maar we hebben hem nog wel een paar vragen te stellen. In de toekomst zal Al-Hilli ongetwijfeld nog verhoord worden.' Waarschijnlijk gaan die vragen over de ruzie die Al-Hilli met zijn vermoorde broer had over een erfenis van iets minder dan een miljoen euro.

Het steekt Maillaud dat Al-Hilli heeft gezegd dat hij niet naar Frankrijk wil komen, maar hij erkent wel dat Al-Hilli altijd heeft voldaan aan de verzoeken van de Britse politie. Als Al-Hilli naar Frankrijk gaat, wordt hij mogelijk opnieuw opgepakt. Al-Hilli heeft eerder in een verklaring gezegd dat de Franse politie naar Engeland mag komen, waar hij woont. 

Viervoudige moord

De Brits-Iraakse Saad Al-Hilli werd tijdens een vakantie in september 2012 met zijn vrouw en schoonmoeder door een regen aan kogels gedood. Hij zat met hen en zijn destijds 4-jarige dochter in zijn auto. De dochter wist ongedeerd te blijven omdat ze zich had verstopt onder de rok van haar moeder. Ze was zo bang dat ze uren nadat de moord was ontdekt, pas werd gevonden.

De andere dochter, destijds 7 jaar oud, lag zwaargewond buiten de auto. Zij was bewusteloos geslagen, waarschijnlijk met de kolf van het wapen, maar overleefde de schietpartij. Even verderop lag een fietser, die ook bij de schietpartij om het leven is gekomen. De politie vermoedt dat hij een toevallige voorbijganger was, en is doodgeschoten omdat hij heeft gezien wat er is gebeurd.