Annecy: Franse politie vraagt hulp Irak

De Franse recherche heeft de autoriteiten van Irak om hulp gevraagd in het onderzoek naar de moordzaak in de Franse Alpen bij het Meer van Annecy. De Franse onderzoekers willen meer weten van een van de slachtoffers, Saad al-Hilli. Hij werd samen met zijn vrouw en schoonmoeder vermoord. Zijn twee dochters overleefden de schietpartij. Ook een Franse fietser werd vermoord.

Al-Hilli woonde in Groot-Brittannië maar zijn vader kwam uit Irak. De vader overleed eerder dit jaar en liet Al-Hilli en zijn broer een Zwitserse bankrekening na met daarop zeker een miljoen euro. Vlak voor de moord was Al-Hilli bij de bank in Zwitserland geweest.

Over de bankrekening gaan meerdere speculaties. Zo is de broer van het slachtoffer gehoord omdat hij ruzie zou hebben gehad over de erfenis. Hij ontkent dat. Uit een gelekt dossier van de Duitse veiligheidsdiensten zou blijken dat het miljoen van de verdreven Iraakse dictator Saddam Hussein zou komen. De vader van Al-Hilli heeft mogelijk geholpen om geld het land uit te sluizen.

De Franse recherche wil onder meer van de Iraakse autoriteiten weten wat de vader van Al-Hilli precies voor werk deed en hoe hij aan het miljoen kwam. Ook wordt gevraagd waarom hij Irak heeft verlaten.

Het onderzoek lijkt zich steeds meer te richten op de Brits-Iraakse familie. Eerder werd de mogelijkheid dat de Franse fietser het slachtoffer was nog open gelaten. Een van de dochters die de schietpartij overleefden, verklaarde dat de fietser als eerste werd neergeschoten.

Lees ook:

Annecy-moorden: fraude met bankrekening

Overlevende Annecy: fietser eerst vermoord

Slachtoffer Annecy zag één moordenaar