Annecy-moorden mogelijk door toeristenhater

In de zaak van de viervoudige moord bij het Meer van Annecy in Frankrijk zijn inmiddels meer dan 800 getuigen in Frankrijk, Engeland, Italië, Zwitserland en Irak gehoord, maar de politie heeft nauwelijks een idee in welke richting moet worden gezocht. Bij de schietpartij kwam Saad Al-Hilli, zijn vrouw en schoonmoeder en een fietser om het leven. De laatste weken richtte de politie zich op Irak, waar Al-Hilli vandaan komt. Nu is er een nieuwe theorie: een seriemoordenaar die het voorzien heeft op toeristen.

De Franse politie heeft bevestigd dat er het afgelopen jaar meerdere keren kogelgaten zijn gemeld in nummerplaten van buitenlandse auto’s in het gebied. Ook wordt er de link gelegd met de moord op de Belg Xavier Baligant in juli 2011. Hij is vermoord met een Schmidt Rubin K31, dat door de Zwitserse infanterie werd gebruikt tussen 1933 en 1957. De familie Al-Hilli werd gedood met een Luger P06, dat het Zwitserse leger in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw gebruikte. Beide wapens komen vaak voor in collecties.

Baligant werd bovendien op dezelfde manier als de familie Al-Hilli en de fietser vermoord: met een double tap, twee schoten in het hoofd. Ook zijn in beide zaken geen schoten gehoord, wat zou kunnen zeggen dat bij beide moordzaken een geluidsdemper is gebruikt.

Naast dit scenario, houdt de politie er ook nog altijd rekening mee dat de moord iets te maken heeft met de Zwitserse bankrekening van Al-Hilli. Daar staat een miljoen euro op, die mogelijk van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein afkomstig is. Volgens Duitse inlichtingendiensten hielp de vader van Al-Hilli mogelijk het oude regime om geld weg te sluizen.

Ook wordt er rekening mee gehouden dat Al-Hilli en de fietser, de Fransman Sylvain Mollier, documenten hebben uitgewisseld. Mollier was een specialist in nucleaire brandstof, zijn werkgever werd er eerder van verdacht verreikt uranium te verkopen aan Iran. De kleding van Mollier zou er uit hebben gezien alsof ergens naar gezocht werd. Op de kleding van Al-Hilli werden druppels bloed van Mollier gevonden, wat zou kunnen zeggen dat hij naast Mollier stond toen de fietser werd doodgeschoten. Dat komt overeen met de verklaringen van de dochter van Al-Hilli, die heeft gezegd dat de fietser als eerste werd doodgeschoten.

Lees ook:

Annecy-moorden: fraude met bankrekening

Annecy: onderzoekers denken aan psychopaat

‘Fietser mogelijk doelwit aanslag’

Slachtoffer Annecy zag één moordenaar