Annecy: motief mogelijk toch spionage

De Franse politie gaat onderzoeken of bedrijfsspionage het motief is van de viervoudige moord bij het Meer van Annecy. Daarbij kwamen drie leden van een Brits-Iraaks gezin en een Franse fietser om het leven. De vader van het gezin zou over geheime informatie beschikken die hij op basis van zijn functie niet zou mogen hebben.

De Franse justitie leek in juni even beet te hebben voor de viervoudige moord bij het Meer van Annecy, in september 2012. Voor de schietpartij werd een verdachte aangehouden na een onderzoek over telefoontjes van en naar Roemenië. Na enige tijd werd de verdachte echter vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De Franse justitie zoekt nu in een heel andere richting: bedrijfsspionage.

Bij de moord kwam de Brits-Iraakse Saad al-Hilli met zijn vrouw en schoonmoeder om het leven. Ook werd de Franse fietser Sylvain Mollier vermoord. De dochters van al-Hilli overleefden de schietpartij. Zijn oudste dochter raakte zwaargewond, de jongste kroop onder de rok van haar moeder en bleef ongeschonden.

Geheime diensten

Het onderzoek richtte zich tot nu toe voornamelijk op het vermogen van Al-Hilli, maar onderzoeksrechter Maillaud wil het onderzoek nu verbreden.

'Al-Hilli was een briljante ingenieur die werkte voor gespecialiseerde bedrijven aan onder meer satellieten', verklaart Maillaud. Hij zou over gegevens hebben beschikt die hij, gezien zijn functie, niet zou moeten hebben. 'Al Hilli werkte voor verscheidene landen en dan kan men meteen denken aan geheime diensten.'

Fietser

Ook de fietser werkte aan geheime projecten. Hij werkte bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van containers voor nucleaire brandstof. Eerder gingen al geruchten dat Al-Hilli en de fietser mogelijk documenten hebben uitgewisseld.

De geruchten waren gebaseerd op de positie van de fietser. Hij lag een flink eind van zijn bril en fietspomp vandaan. Het lichaam zou zijn verplaatst en zijn kleding zouden er uit hebben gezien alsof ze waren doorzocht.

De Franse onderzoeksrechter lijkt er nog altijd van overtuigd dat de Fransman een toevallige passant was. Desondanks wijzen sommige aanwijzingen in de andere richting. Zo verklaarde de dochter van Al-Hilli dat de fietser als eerste werd vermoord.

Miljoen van Saddam

De politie benadrukt dat het andere spoor, het vermogen van Al Hilli, ook nog wordt onderzocht. In juni werd ook de broer van vader Al-Hilli verhoord. De broers zouden een conflict hebben over een erfenis van zeker een miljoen euro. De politie benadrukte toen dat de broer niet werd verdacht, maar als belangrijke getuige werd beschouwd.

De politie houdt er rekening mee iemand beide broers uit de weg wil ruimen, omdat die het miljoen dan kan opeisen. Het geld komt waarschijnlijk bij Saddam Hussein vandaan.

De vader van de broers Al-Hilli kwam uit Irak en hielp mogelijk het vermogen van de oud-dictator weg te sluizen. Het geld staat op een Zwitserse bank, die Al-Hilli bezocht voor hij werd doodgeschoten.

Lees ook:

Verdachte moorden Annecy

Mogelijk Roemeense link met moorden Annecy

Annecy-moorden: fraude met bankrekening

Overlevende Annecy: fietser eerst vermoord