Annecy: politie heeft verdachte op het oog

De politie heeft vier maanden na de viervoudige moord in Annecy een hoofdverdachte op het oog. Het gaat om een motorrijder die enkele getuigen hebben zien rijden op een paar kilometer afstand van de plaats waar de schietpartij plaatsvond. De politie heeft nog geen idee wie de motorrijder is. Bij de schietpartij kwam de Brits-Iraakse ingenieur Saad al-Hilli, zijn vrouw en schoonmoeder om het leven. Zijn dochters overleefde de aanslag. Even verderop lag de fieter Sylvain Mollier, die ook was doodgeschoten.

De politie heeft officieel bevestigd dat de motorrijder wordt gezien als hoofdverdachte van de viervoudige moord. Zeker twee ooggetuigen hebben hem zien wegrijden. De 53-jarige fietser Brett Martin, die de lichamen ontdekte, heeft meerdere keren verklaard dat hij enkele minuten voordat hij de slachtoffers ontdekte door een motorrijder is gepasseerd. Hij zou een witte helm met zwarte randen hebben gedragen. Ook had de motor een witte koffer op de bagagedrager.

Een landbouwer heeft een soortgelijke beschrijving aan de politie doorgegeven. Hij zag de motorrijder zich verdacht gedragen op de weg. Hij zou zijn afgestapt om te kijken waar hij precies was. De politie had eerder al een oproep aan de motorrijder gedaan om zich te melden, maar dat heeft hij niet gedaan.

Hoewel de motorrijder formeel als hoofdverdachte wordt gezien, is het motief voor de moord nog altijd onduidelijk. Er zijn verschillende speculaties. Zo was de familie Al-Hilli vlak voor de moord bij een Zwitserse bank geweest waar een miljoen euro was gestort. De fietser Sylvain Mollier had ruzie met zijn schoonfamilie vanwege een erfenis. Ook is geopperd dat het een willekeurige actie van een psychopaat was.

Eerder zei de Franse officier van justitie dat hij er vrijwel zeker van is dat de famili Al-Hilli het doelwit was, later kwamen nieuwe aanwijzingen dat toch Mollier de eerste was die werd doodgeschoten. Zo heeft de dochter van Al-Hilli, die de schietpartij overleefde, dat verklaard.

De mogelijkheid dat de schutter uit Zwitserland komt, blijft overeind. De plaats waar de schietpartij heeft plaatsgevonden, is goed bereikbaar met de motor vanaf Zwitserland. Waarschijnlijk is er geschoten met een wapen dat in de jaren 30 van de vorige eeuw in het Zwitserse leger is gebruikt.

Lees ook:

Annecy: ‘Fietser had problemen met erfenis’

Annecy: ‘1 miljoen van Saddam Hussein’

Annecy: onderzoekers denken aan psychopaat

Overlevende Annecy: fietser eerst vermoord