Anti-mafia politiemensen opgepakt op Sicilië

Twee hoge politie-functionarissen zijn op Sicilië aangehouden op verdenking van corruptie. Ze worden ervan verdacht informatie uit politiesystemen te hebben doorgegeven, over onderzoeken tegen de voortvluchtige Matteo Messina Denaro. Dat is momenteel de belangrijkste voortvluchtige Cosa Nostra-verdachte.

Trapanese

Volgens Italiaanse media gaat het om een luitenant-kolonel van een anti-mafia-eenheid uit het Siciliaanse Caltanissetta, en een politieman uit Castelvetrano. De twee zijn ook verdacht van medeplichtigheid aan mafia-activititeiten.

Na de val van Totò Riina en Bernardo Provenzano is Messina Denaro de grote man van de Siciliaanse mafia. Hij is al meer dan 20 jaar op de vlucht. Veel familieleden zijn gearresteerd. De politie vermoedt dat Messina Denaro zich schuilhoudt in de “Trapanese”, het onherbergzame gebied rond Castelvetrano.

Burgemeester

Hij zou via “pizzini” (korte berichten op papiertjes) nog steeds orders rond laten gaan. Veel mensen in het gebied zijn uit angst of uit loyaliteit zijn netwerk trouw gebleven en de politie krijgt moeilijk vat op mafia-activiteit in het gebied.

De burgemeester van Castelvetrano (in het westelijke deel van Sicilië) zit al enige tijd vast op verdenking van corruptie.

Castelvetrano was vorig jaar in het nieuws omdat de ruim 30.000 inwoners een gezamelijke belastingschuld van 42 miljoen euro hebben.

Zie ook:

Cosa Nostra: opgestaan, en weer neergeslagen (VIDEO)