Onvrede over eenheid Dino Bouterse

Uit een reportage in De Telegraaf blijkt dat de nieuw gevormde anti-terreur-eenheid in Surname, onder leiding van Dino Bouterse, de bevolking in het Surinaamse binnenland zorgen baart. ‘Wij zijn niks en hij is het zoontje van de president’, zegt een Indiaanse bewoner in Pikien Saron, een dorp tachtig kilometer ten zuiden van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. ‘Dino en zijn mannen scheuren ’s avonds in jeeps voorbij. Ze winnen goud in de rivier achter het dorp. Ze zijn makkelijk te herkennen: er staat CTU op hun pakken en ze dragen grote machinegeweren.’

De zoon van president Desi Bouterse kreeg in 2005 acht jaar cel voor drugs en wapenhandel. In 2008 kwam hij vervroegd vrij en zit sinds december vorig jaar in de top van een militaire eenheid.

Een andere dorpsbewoner zegt dat Dino en zijn mannen illegaal goud winnen ondanks het feit dat vader Desi Bouterse goudwinning verboden heeft.

Vader Desi verbood de goudwinning rond Pikien Saron vorige week nadat lokale indianen en boslandcreolen ruzie kregen over het goud. ‘Je krijgt klappen als je er iets van zegt. En je kunt bij niemand klagen. Het is Dino, hè?’ vertelt dorpeling Glenn Bhageloe in De Telegraaf.

Andere bewoners bevestigen het verhaal. Dino Bouterse was niet bereikbaar voor commentaar.

De taak van de CTU is waken over de veiligheid van de president en daarnaast het bestrijden van de georganiseerde misdaad.

‘Ze scheuren ’s nachts door de stad met hun futuristische volautomatische machinegeweren en knallen vermeende criminelen overhoop. We gaan zo terug naar de duistere jaren tachtig, toen er onder Bouterse ook veel mensen verdwenen. Het fluisteren is weer begonnen in Suriname,’ zegt een ondernemer die niet met zijn naam in de krant wil.

De mannen zijn bewapend met moderne wapens en in het zwart gekleed. Volgens de regering heeft de eenheid al meerdere zware criminelen opgepakt. Maar oud-presidetn Ronald Venetiaan vindt dat eigenlijk een taak van justitie.

Afgelopen week kwam de CTU in opspraak omdat ze aanwezig zouden zijn op een ponton in het Afobaka stuwmeer van een bedrijf dat daar goud zoekt. De mannen losten waarschuwingsschoten toen omwonenden kwamen protesteren tegen hun aanwezigheid. De politie wilde ingrijpen, maar zou zijn teruggefloten door de regering. Het bedrijf zou zijn gelieerd aan Dino Bouterse maar dat is ontkend door president Bouterse.

Iwan Brave, adjunct-hoofdredacteur van ’s lands grootste krant, De Ware Tijd hekelt de onduidelijke wettelijke status van de CTU. ‘Een semi-legale organisatie die verdachten neerschiet, dat noem je een doodseskader. Je kunt je ook afvragen waarom het vredige Suriname ineens een antiterreureenheid nodig heeft.’