Antidepressiva spelen mogelijk rol zware delicten

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb en de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan onderzoeken of mensen met een bepaalde genetische afwijking agressief worden van antidepressiva. Dat wordt zondag gemeld in het KRO-programma Brandpunt. Mocht het verband aangetoond worden, kan dit gevolgen hebben voor het voorschrijven van antidepressiva en het gebruik van de middelen.

 

Zware delicten

Volgens Brandpunt zijn er in Nederland 10 zaken bekend van zware delicten zoals moord en doodslag die werden gepleegd zonder duidelijk motief. De daders hadden allemaal dezelfde DNA-afwijking en slikten antidepressiva.

Consequenties

Strafrechtadvocaat Geert-Jan van Oosten zegt in het programma dat dit consequenties kan hebben voor mogelijk honderden strafzaken: ‘Ik denk dat er verstandig aan wordt gedaan om zaken waarin medicatiegebruik een rol heeft gespeeld weer tegen het licht te houden. Tegen advocaten zou ik zeggen: laat je cliënt bloed afnemen, kijk of hij deze genetische afwijking heeft en ga daarop door. Ga kijken of dat een reden is om de zaak te heropenen.’

Afwijking

Op de Erasmus Universiteit werden dit jaar aanwijzingen gevonden dat mensen met een bepaalde genetische afwijking minder goed op antidepressiva reageren. Dat is ook de reden voor Lareb om samen uitgebreider onderzoek te doen.