Antonio en Elise zijn ‘niet onmenselijk’

Antonio van der P. (25) en Enise B. (20) lieten vorig jaar een spoor van ellende achter. Ze beroofden en gijzelden willekeurige mensen. Voor de rechtbank van Assen stonden ze maandag terecht. Diep berouw over hun daden toonden ze niet. Toch zeiden ze wel ‘medeleven’ met hun slachtoffer te hebben betoond en niet ‘onmenselijk’ te zijn.

Overlopen

Wekenlang waren ze op de vlucht nadat ze op 10 februari in Meppel hadden ingebroken in de woning van een vrouw uit Meppel. Die had de pech het tweetal te overlopen zodat ze werd gekneveld, mishandeld en bedreigd. En twee keer met een mes gestoken omdat ze een pincode niet wilde afgeven. En zo waren er nog verschillende vergelijkbare feiten ontstaan.

Normaal

Ze vinden zelf dat ze ‘normaal’ zijn omgegaan met hun slachtoffers. Althans: ‘we deden niet denigrerend of zo’, zo bracht Van der P. het voor de rechtbank in Assen onder woorden. Niettemin jaste Enise B. de Meppelse vrouw met een steelpan op haar hoofd: ‘omdat ze hysterisch was en best wel aanvallend’. Een conclusie van het tweetal die doorschemert in hn verklaringen is dat de eerste slachtoffers beter hadden moeten meewerken, dan was het allemaal niet zo ver gekomen. De Meppelse had rustig moeten blijven.

Leed

‘Het was een situatie die ons overkwam, zei Antonio. Het enige wat ze wilden was wegkomen van de politie. ‘Dat was dus belangrijker dan het leed van anderen’, informeerde een rechter. ‘Ja, als u dat zo zegt klopt dat’, zei Antonio, die zich volgens het dossier bij een slachtoffer verontschuldigde toen hij een wapen trok.

Boeken

Enise blijkt boeken te lezen over onder meer psychologie en filosofie. Dat noopte een rechter op te merken: ‘Jullie zijn niet dom. Waarom deden jullie dit?’ Enise zei: ‘Die vraag is niet makkelijk om te beantwoorden. Dat is niet iets waar je over nadenkt op zo’n moment.’ Marcos had er ‘nooit heel diep over nagedacht.’ Wel bij stilgestaan. ‘Zoals je stilstaat bij een bushalte?’, probeerde een rechter. ‘Nee, nee’, zie Antonio. ‘Natuurlijk waren er opties. We konden ons ook overgeven’, zei hij. Maar ze deden het niet en vluchtten voort in ‘de trechter’ van geweld.

Morgen gaat de zaak verder.

Zie meer bij Mick van Wely en Saskia Belleman.