Antwerpen: 15 verdachten criminele organisatie opgepakt

In Antwerpen heeft dinsdag een grote politieactie plaatsgevonden. Daarbij werden 15 verdachten opgepakt, voornamelijk leden van de Assyrische misdaadfamilie Y. 46 panden werden doorzocht.

Het onderzoek naar de bende was al in september 2017 gestart. Opvallend is dat de organisatie ook invloed heeft trachten te verwerven in de bovenwereld: bij de politie, gemeentelijke overheden, de haven, de politiek, het bankwezen en de kerk.  

Turkije

Volgens het Openbaar Ministerie in Antwerpen onderhoudt de groep ook contacten met prominente en invloedrijke lieden in Turkije. Binnen de organisatie zou ook een interne machtsstrijd hebben gewoed. Dat concludeert justitie in België naar aanleiding van geweldsincidenten die binnen de bende hebben plaatsgevonden. Een van die mogelijke incidenten was de beschieting van Marsin Y. (foto) in Schoten in augustus 2017. Deze Y. was teamleider van en containerterminal in de haven van Antwerpen. En in de Antwerpse Stuivenbergwijk werd vorig jaar een aanslag gepleegd met een granaat. Er vielen daarbij geen gewonden. Het doelwit was de Turkse pitazaak Mevlana die gefrequenteerd werd door Bayram Y.

Corrupte ambtenaar

De criminele bende wordt onder andere verdacht van drugshandel (er lijkt sprake van verschillende uithalingen en uithaalpogingen van cocaïne in de haven van Antwerpen); witwassen (illegaal vermogen werd vermoedelijk geïnvesteerd in bedrijven, vastgoed en wapens; geld werd ook weggesluisd naar Turkije); valsheid in geschrifte (een corrupte gemeenteambtenaar zou tegen betaling valse identiteitsdocumenten hebben geleverd aan de organisatie); wapenhandel en aanzetten tot corruptie.

Volgens Belgische media, waaronder de Gazet van Antwerpen is het onderzoek naar de bende een uitvloeisel van het onderzoek naar Melikan Kucam, een gemeenteraadslid uit Mechelen die fraude zou hebben gepleegd met visa.