Antwerpen: de coke-stad van Europa

In de eerste helft van 2012 is in Antwerpen al 5.500 kilo cocaïne onderschept. Dat betekent dat het huidige record – van 2011, met 6.900 kilo – vrijwel zeker zal worden gebroken. Dit jaar is al 85 procent van het totaal van vorig jaar gepakt. De Antwerpse douane ziet ieder jaar de hoeveelheid cocaïne die de haven binnenkomt toenemen. Volgens De Standaard wijst dat niet op betere opsporing maar op een toename van de cocaïnestroom naar Antwerpen.

‘De stijging wijst erop dat steeds meer drugshandelaren via Antwerpen opereren, omdat de pakkans in Antwerpen minder groot is dan in Rotterdam of Hamburg’, aldus De Standaard.

De in Antwerpen nogal onderbezette douane koestert hoop voor de toekomst door de komst van de backscatters, mobiele scanners die zeer snel cocaïne kunnen detecteren in vrachtcontainers. Die backscatters worden vanaf begin 2013 ingezet. In Rotterdam hebben de backscatters spectaculaire resultaten behaald, daardoor zijn veel smokkelaars uitgeweken naar Antwerpen.

Verder is een deel van de Antwerpse haven slecht beveiligd zodat het daar relatief simpel is om containers open te breken en er cocaïne uit te halen.

Antwerpenaren zijn net als Amsterdammers flinke coke-gebruikers. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in geen enkele stad meer coke wordt gesnoven dan in Antwerpen, Amsterdam staat op de tweede plaats. De onderzoekers leiden dat af uit analyses van het rioolwater. In Antwerpen gaat er dagelijks gemiddeld twee kilo cocaïne doorheen. Dat is meer dan twee keer zoveel dan in andere Europese steden. 

Overigens wordt ook in het Spaanse Valencia, en in andere Spaanse steden flink gesnoven.