Antwerpen: het jaar van de coke

In Antwerpen is in 2017 een nieuw record gevestigd: er is 39,5 ton cocaïne in beslag genomen. Dat is 10 ton meer dan in 2016. Ook werden er 135 verdachten aangehouden die zich met drugshandel zouden bezighouden. Er werd door de federale gerechtelijke politie (FGP) ruim 10 miljoen euro aan geld en bezittingen gepakt. 

Stanny de Vlieger, directeur van de FGP, zegt tegen Het Laatste Nieuws dat het aantal in beslagnames van cocaïne niet toeneemt, maar wel het aantal kilo’s dat per keer wordt gepakt: ‘Vroeger werd 50 tot 100 kg cocaïne in enkele sportzakken verstopt in een container. Een handlanger haalde de zakken eruit en spurtte dan weg naar een klaarstaande vluchtauto. Die tijd is voorbij, dankzij de hermetische afsluitingen rond de containerterminals. Daarom gaan bendes veel grote vrachten cocaïne – van 1.000 tot 7.000 kg – transporteren. Die worden met behulp van corrupte havenarbeiders uit de haven gesmokkeld. Het aantal inbeslagnames neemt dus niet toe, maar per inbeslagname is de aangetroffen cocaïne wel veel groter.’

Mixers

De FGP richt zich ook op het afpakken van crimineel vermogen. Vorig jaar zijn voor 10,2 miljoen euro aan geld en eigendommen in beslag genomen. Onder andere van de Mixers, een van de grootste drugsbendes van België, gegroepeerd rond de broers S. uit Antwerpen. Zowel in België als Marokko werd beslag gelegd op bankrekeningen, cash, onroerend goed, peperdure auto’s en andere luxe goederen van de familie S. De Mixers worden ook verdacht van diefstal van politiedossiers uit de rechtbank.

Topoverleg

In september vorig jaar vond een topoverleg plaats van verschillende ministers, de burgemeester van Antwerpen, Douane, verschillende politiediensten en het Openbaar Ministerie om te bespreken hoe de drugscriminaliteit in Antwerpen terug gedrongen zou kunnen worden. Ook is er overleg met Zuid-Amerikaanse partners. De verwachting is dat eind deze maand maatregelen bekend worden gemaakt die de drugsmaffia beter moeten gaan bestrijden.

Lees ook: Antwerpen doorvoerhaven voor de Nederlanders