Antwerpen ten strijde tegen drugs

Iedereen zijn eigen War on Drugs, ook de lokale politie in Antwerpen doet mee. Wie in het Antwerpse uitgaansleven een jointje wil roken in de steeg of een snuif wil nemen op de wc moet op gaan passen. De stad Antwerpen trekt volgend jaar voluit ten strijde tegen drugsgebruikers. Bij de drugsafdeling van de lokale politie komt er een verdrievoudiging van het aantal mensen. Kleine gebruikers krijgen een boete of zullen zelfs voor de rechter moeten verschijnen.

De strijd tegen drugs vormt een belangrijk onderdeel van het nieuwe regeerakkoord van N-VA, CD&V en Open Vld in de gemeente Antwerpen.

Ook het parket doet mee: ‘De gebruikers die geen overlast veroorzaken, worden momenteel zo goed als ongemoeid gelaten’ zegt procureur des konings Herman Dams tegen de Gazet van Antwerpen ‘Zo creëren we een zeer mooie markt voor de dealers. We gaan de gebruikers dus aanpakken, om zo de drugsmarkt te verstoren en de dealers de stad uit te jagen.’

Wie met een gebruikersdosis drugs wordt betrapt, zal via een snelrechtsprocedure worden vervolgd. Dat houdt in dat iemand die wordt betrapt met een gebruikershoeveelheid, een minnelijke schikking voorgesteld krijgt. Wie niet wil betalen, moet voor de rechter verschijnen.

Overigens moet de Antwerpse douane nog altijd met een handvol mensen het enorme haventerrein bewaken. Dat lukt niet en daarom is Antwerpen één van de grootste cocaïnehavens van Europa.