Verdachte Antwerpenaar: miljoenen in Dubai

Een man die justitie in Antwerpen in verband brengt met grootschalige cocaïnehandel bezit voor miljoenen aan vastgoed in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, zo schrijft de Gazet van Antwerpen. De krant baseert zich op onderzoek van de Organised Crime Reporting Project (OCCRP), een organisatie van onderzoeksjournalisten.

Rechtshulpverzoeken

Het gaat om Othman El B. (32), van oorsprong een kleine crimineel uit Antwerpen-Borgerhout, die zich enige jaren geleden vestigde in Dubai. Officieel is hij handelaar in zeer dure horloges. Zo afficheert hij zich ook Linkedin.

Bij het Mechelse parket loopt een witwasonderzoek naar El B.. Daarin zijn rechtshulpverzoeken aan Dubai gedaan, maar de autoriteiten daar lijken tot nu toe geen medewerking te hebben verleend. Het Antwerpse parket laat aan de Gazet weten al ’te vermoeden’ dat El B. vermogen in Dubai bezit.

Residence Sky View

In het onderzoek van het OCCRP wordt El B. gelinkt aan elf vastgoedobjecten met een totale geschatte waarde van 8,5 miljoen euro. Hij is eigenaar van vier woningen in de exclusieve Miras Town Houses in Reem, een buitenwijk van Dubai. Ook is El B. investeerder in het (complex in aanbouw) Residence Sky View. Dat is een appartementengebouw met hotelfaciliteiten naast de Burj Khalifa (het hoogste gebouw op de wereld). Het bestaat uit twee hoge torens die aan de top met elkaar verbonden zijn met een luchtbrug ter hoogte van de 50ste verdieping, waarop een zwembad, restaurants en een parkje komen. Het appartementsrecht dat Othman El B. kocht zou ongeveer 1,5 miljoen euro zijn.

School

Othman El B. kwam in 2016 in het nieuws toen hij via een familielid geld doneerde aan een islamitische school in Mechelen. In datzelfde jaar werd zijn jongste broer Younes in Antwerpen ontvoerd. Niet lang nadien werd deze in Parijs vrijgelaten. In het onderzoek naar de ontvoering is een Nederlander van Marokkaanse komaf in beeld gekomen als verdachte.