Antwerps Openbaar Ministerie eist 12 jaar cel tegen “Bolle Jos” Leijdekkers

Antwerps Openbaar Ministerie eist 12 jaar cel tegen “Bolle Jos” Leijdekkers

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen heeft twaalf jaar gevangenisstraf en 400.000 euro boete geëist tegen de voortvluchtige Nederlander “Bolle Jos” Leijdekkers (32) voor het aansturen van een poging om een lading cocaïne van een haventerrein af te halen, waarbij een brandwacht van een havenbedrijf zwaar werd mishandeld, zo schrijft de Gazet van Antwerpen.

Kaai 208

Een en ander gebeurde op 25 augustus 2020 bij kaai 208, waar tankerschip NV Andromeda lag aangemeerd. De brandwacht moest in verband met veiligheidsmaatregelen om brandgevaar en de coronamaatregelen erop toezien dat geen onbevoegden bij het schip zouden komen.

476 kilo

Een groep Antwerpse en Nederlandse criminelen wilden daar passeren om 476 cocaïne uit een koelcontainer te halen. Door later leesbaar gemaakte berichten van EncroChat heeft de politie de gebeurtenissen kunnen reconstrueren.

Achter een account van een gebruiker die zich El Presidente noemde zat volgens de Antwerpse justitie Leijdekkers. Ook zijn voormalige zakenpartner Isaac “Bom” B. bemoeide zich ermee, meent justitie.

Bressers

Flor Bressers zou voor de groep van Bolle Jos een snelle auto, een wapen en kogelwerende vesten met politielogo’s hebben geregeld, als ‘vriendendienst’.

De brandwacht staat in de weg bij de uithaaloperatie, zo blijkt, en El Presidente beveelt dat de brandwacht desnoods met harde hand moet worden weggehaald. Met ‘AK’s’ mag eventueel ‘alles plat worden geschoten’. De brandwacht mag volgens El Presidente ook ‘door de knie’ worden geschoten.

Vijf mannen

Zo ver komt het niet. Maar de brandwacht wordt wel door vijf mannen uit zijn auto getrokken en zwaar mishandeld. Hij weet zich los te rukken en te vluchten door in het water te springen en naar de overkant te zwemmen. Naast de twaalf jaar tegen Leijdekkers eiste de aanklager tegen Isaac B. acht jaar cel en 120.000 euro boete. Tegen Meraldo P. en Zion R. vorderde de aanklager respectievelijk zeven en vijf jaar celstraf. Tegen Flor Bressers vorderde het parket vijf jaar celstraf en tegen twee andere verdachten vijf en zes jaar cel.

Moszkowicz

Leijdekkers verblijft op een onbekende locatie, waarschijnlijk in het buitenland. In Nederland wordt hij verdacht van grote drugstransporten en van levensdelicten.

De Nederlandse advocaat van Flor Bressers, Yehudi Moszkowicz, werd vorig jaar gearresteerd toen hij Flor Bressers ging bezoeken in de gevangenis van Beveren omdat hij verdachte was van lidmaatschap van een criminele organisatie.

De zaak tegen Moszkowicz wordt in een ander proces behandeld. Of die zaak ook daadwerkelijk voor de rechter zal komen is nog niet duidelijk.

Zie ook:

Moszkowicz vermoedde te worden afgeluisterd