Antwerpse Douane wil elke container screenen

De Belgische douane onderzoekt of het mogelijk is om in de toekomst elke container die in de Antwerpse haven aankomt te screenen. Dat meldt het Belgische weekblad Knack. Nu wordt maar ongeveer 1 procent van de containers fysiek bekeken.

40 ton

In de Antwerpse haven komt veel cocaïne Europa binnen. In 2017 werd een recordhoeveelheid van bijna 40 ton onderschept. Er wordt nog veel meer niet onderschept. Dit jaar staat de teller al op 17,5 ton coke.

Detectieapparatuur

Douanetopman Kristian Vanderwaeren zegt in Knack dat wordt onderzocht of voortaan alle relevante containers – 3 tot 3,5 miljoen – echt kunnen worden gescreend. Het idee is om onder meer extra scanapparatuur in te zetten. Verder komt er mogelijk detectieapparatuur op de terminals zelf. Daardoor wordt onmiddellijke controle mogelijk en kunnen drugscriminelen de containers niet meer heimelijk ergens anders laten zetten om controle te ontlopen.

In oktober moet duidelijk zijn wat de mogelijkheden zijn. Een probleem is dat de Antwerpse haven en ook de Douane wil voorkomen dat door de 100% controle de containerstroom veel langzamer wordt afgehandeld.