‘Antwerpse drugsmaffia infiltreert in politie’

In België heeft gisteravond topoverleg plaatsgevonden over de oprukkende drugsmaffia in de haven van Antwerpen. Aanwezig waren verschillende ministers, de burgemeester van Antwerpen, Douane, verschillende politiediensten en het Openbaar Ministerie. Antwerpen wordt geteisterd door stijgende coke-importen en toenemend drugsgeweld. 

De cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen neemt jaar na jaar toe, met als voorlopig ‘hoogtepunt’ 2016, het jaar waarin 30 ton coke werd gepakt, een  record. Daarnaast is Antwerpen het laatste jaar het decor van schietpartijen en ontvoeringen, die het gevolg zijn van strijd tussen rivaliserende drugsbendes.

Intimidatie

Volgens Stanny de Vlieger, politiedirecteur in Antwerpen en initiatiefnemer van het topoverleg, gebruiken kapitaalkrachtige misdaadgroepen steeds vaker intimidatie, geweld en corruptie om sleutelposities in te nemen in het bedrijfsleven, de politiek, politie en justitie. Hij pleit daarom voor meer recherchecapaciteit, een sterkere Douane, meer camera’s in de haven en en betere screening van havenpersoneel dat op cruciale posities werkzaam is.

Frank De Tank

In april van dit jaar arresteerden de Belgen een politieagent die betrokken zou zijn bij internationale cocaïnetransporten. Deze G.V. zou gelieerd zijn aan de bende van Frank V., alias De Tank. De Tank zou zich, vanwege zijn goede contacten in de Antwerpse haven, in hebben laten huren door zowel Nederlandse als Belgische drugshandelaren. Frank De Tank zit inmiddels vast.

Havenmedewerker beschoten

Vorige maand werd havenmedewerker Marsin Y. beschoten. Y. is teamleider op de containerterminal van DP World aan het Deurganckdok in de haven van Antwerpen. De havenmedewerker werd vorig jaar ook al een keer beschoten. Hoewel justitie uitgaat van een poging tot moord, denken rechercheurs dat het in het geval van Marsin Y. ook mogelijk om een waarschuwing gaat.

Nederland

De drugsoorlog in Antwerpen lijkt ook over te slaan naar Nederlands grondgebied. In augustus van dit jaar werd een huis in het Brabantse Putte beschoten. De kogels zouden bedoeld zijn als waarschuwing voor de vriend van de bewoonster, de Belg Mario de B. Deze De B., die wordt gezien als een bekende van Frank De Tank, zou ook betrokken zijn bij het uithalen van containers in de haven van Antwerpen.