Apaan-smokkel uit Polen

De Nederlandse politie zegt in nauwe samenwerking met de politie in het Poolse Poznan een chemicaliënlijn voor de productie van amfetamine te hebben opgerold. Volgens het Openbaar Ministerie zijn in Berghem en Oss dinsdag een 35-jarige Poolse vrouw en twee mannen van 19 en 66 jaar aangehouden. In een loods in Oss trof de politie 18,6 kilo amfetamine aan.

Ook zijn een personenauto en 12.000 euro contant geld in beslag genomen. In Polen is tegelijkertijd een woning doorzocht en is de administratie van twee bedrijven die handelen in chemicaliën in beslag genomen.

Het onderzoek richt zich op een internationale criminele organisatie die op grote schaal chemicaliën voor de productie van amfetamine aankoopt in Polen. De aangehouden Poolse had vermoedelijk een zeer actieve rol als intermediair tussen Nederlandse verdachten en Poolse chemicaliënleveranciers.

Bestelbussen

De drugsgrondstoffen – voornamelijk Apaan, waaruit vrij eenvoudig BMK de grondstof voor amfetamine kan worden gemaakt – zijn met Poolse bestelbussen via Duitsland naar Nederland gekomen. Naar de omvang van de illegale transporten wordt nog verder onderzoek gedaan.

De aangehouden verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch.