Xtc-producenten gingen in de bajes door

Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij de rechtbank Den Bosch tegen zeven leden van een internationale groep verdachten die handelden in synthetische drugs celstraffen geëist van tussen de achttien maanden en zeven jaar. I een persbericht constateert het landelijk parket dat twee hoofdverdachten 'opvallend genoeg' bij elkaar in een cel waren geplaatst, zodat de twee in de bajes hun zaken voort konden zetten. Het landelijk parket noemt dat 'triest'.

Poolse vrouw

De verdachten zijn zes mannen van tussen de 20 en 47 jaar uit Oss en Tilburg en een 36-jarige Poolse vrouw uit Berghem. De verdenkingen zijn deelname aan een criminele organisatie en het handelen in grote hoeveelheden chemicaliën (onder meer apaan) bestemd voor de productie van amfetamine en xtc. Een 67-jarige man is een familielid van een van de leden van de criminele organisatie. Hij staat terecht voor het in bezit hebben van ruim 20 kilo amfetamine.

Torentijd

De 39-jarige en 47-jarige hoofdverdachten zijn al eerder veroordeeld voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs. In de gevangenis in Breda kwamen de mannen elkaar tegen. Van daaruit zijn ze verder gegaan met de handel in chemicaliën, aldus het landelijk parket. Na hun overplaatsing naar gevangenis Torentijd in Middelburg zijn de verdachten opvallend genoeg samen in een cel geplaatst. Door het netwerk dat zij beiden hadden samen te voegen ontstond er een grote, internationale drugsbende.

Polen

De verdachten hebben in totaal ruim 23.000 liter zoutzuur en bijna 10.000 kilo apaan besteld bij een bedrijf in Polen. Vervolgens werd dit door de criminele organisatie naar bedrijven van de verdachten in Nederland vervoerd. De officier van justitie eiste celstraffen van zeven jaar voor de hoofdverdachten.