‘Apart onderzoek naar ex-korpschef politie’

Er komt waarschijnlijk apart vervolgonderzoek om na te gaan of oud-korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman vuile handen heeft gemaakt in de affaire rond de centrale ondernemingsraad van de politie. Dat hebben ingewijden aan het AD gezegd.

Meerdere vervolgonderzoeken

Volgende week komt de huidige korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, met de resultaten van een oriënterend onderzoek naar de geldsmijterij binnen de COR. De bronnen van het Algemeen Dagblad stellen dat hier waarschijnlijk meerdere vervolgonderzoeken uit zullen voortvloeien, één naar Gerard Bouman.

Een vermoeden is dat Bouman zijn kennis en voorzitter van de COR Frank Giltay fêteerde en zijn gang liet gaan om zo besluiten over de herorganisatie van de politie erdoor te drukken.

Begin oktober heeft Akerboom aangifte gedaan tegen Giltay wegens valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering.

Buitenporportioneel

Bouman was de eerste korpschef van de Nationale Politie. Hij stapte in maart op. Hij was eindverantwoordelijk voor de uitgaven van de COR en keurde die goed. Hij bedeelde de ondernemingsraad met een budget van 1,6 miljoen euro per jaar. Binnen de politie wordt dat als buitenproportioneel gezien in een tijd dat de organisatie op allerlei vlak heeft moeten inkrimpen en bezuinigen.