App voor Meld Misdaad Anoniem

De nieuwe app van Meld Misdaad Anoniem zou “Klik” hebben kunnen heten maar “Anoniem” kan ook natuurlijk. De Stichting M. heeft een app gelanceerd die aldoor nieuwe foto’s van gezochte criminelen laat zien. Het is een app voor mensen die niet naar de politie willen of durven. Dus anonieme apekool over uw buurman doorgeven, mag ook. En u mag er natuurlijk ook een moordzaak mee oplossen. Maar hoe dan ook:

De nieuwe app is er. En dat was hard nodig, want de kliklijn voorziet in een behoefte: ‘Bij M. kwamen in 2011 6% meer tips over geweld binnen dan in 2010. De meldlijn ontving maar liefst 2.523 serieuze meldingen over gewelddadige zaken zoals de moord op Farida Zargar in Spijkenisse en de voetbalrellen in Utrecht. Ook over overvallen en wapenbezit kreeg M. opvallend veel meldingen.’ Aldus de stichting.

Tot op heden leidde één op de acht meldingen tot een aanhouding (in 2010 was dat 1 op de 9 meldingen).

M. ontving 222 tips over moordzaken in 2011. 

De grootste hoeveelheid tips en aanhoudingen gaat over drugshandel. M. kreeg vorig jaar 7.590 keer telefoontjes hierover.

Criminelen mogen elkaar graag wegtippen middels de anonieme kliklijn. Zo werd onder andere een internationaal transport van 320 kilo cocaïne onderschept in Antwerpen ter waarde van 10 miljoen euro. Criminele organisaties tippen regelmatig elkaars wiethokken weg.

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die het gewoon vies vinden ruiken in de straat, en dan in plaats van naar de wijkagent Meld Misdaad Anoniem bellen over een wietplantage.

Kortom: allemaal naar Meld Misdaad Anoniem en downloaden die app. Hoewel: u kunt ook kiezen voor de Crimesite app als u anoniem wilt melden. En als er echt iets is, dan is de wijkagent of het politiebureau toch ook wel te vinden?