Huurmoordenaar dood in Argentinië

In Buenos Aires, Argentinië is naar nu blijkt op 17 april een man doodgeschoten die een belangrijke rol speelde in de top van de Colombiaanse onderwereld. Jairo Saldarriaga, alias “Mojarro,” was vroeger compagnon van Daniel Barrera, alias “El Loco.” Sadarraga was bovendien vroeger lid van de guerillabeweging FARC. Toen hij deze beweging verliet organiseerde hij een netwerk van huurmoordenaars voor Barrerra, aldus de Colombiaanse justitie.

Hij zou in 2008 de hand hebben gehad in een bloedige schietpartij in een luxe winkelcentrum in Buenos Aires, waarbij twee rivalen van Barrera omkwamen.

Saldarriaga zou in 2011 een zending van 500 kilo cocaïne van Barrera (foto, links) hebben geript. Daarop zou El Loco een moord op Saldarraiga hebben gepland die moest worden voltrokken tijdens een partijtje voetbal. Maar bij de schietpartij die volgde vonden zes voetballers de dood terwijl Saldarriaga ontkwam.

Saldarriaga was een uur voor zijn dood nog bij een advocaat die hem zou helpen met een nieuwe Argentijnse identiteit, aldus de Argentijnse politie.

Argentinië was altijd een land waar gezochte criminelen uit Colombia graag mochten onderduiken of op vakantie gingen. Inmiddels is het land in toenemende mate betrokken bij de cocaïnehandel. Argentinië is van belang als verzendhaven van containers op de route naar Europa en Afrika met vooral Peruaanse cocaïne.

Vorige week werd ook de ex-echtgenote van Barrera in Buenos Aires aangehouden, een andere compagnon werd in Buenos Aires gearresteerd in 2010.

Over Barrera:

Tien illegale vliegstrips vernietigd 

Zetas in Colombia sturen coke naar NL 

Steeds meer aandacht voor El Loco