Rechtbank hoort getuigen over pgp-berichten

In de zaken tegen de zes verdachten die terechtstaan voor de moorden op onder meer Chahid Yakhlaf in Kerkdriel en Eaneas Lomp in Krommenie heeft de rechtbank in Arnhem besloten om een deskundige te benoemen aan wie vragen kunnen worden gesteld over de gekraakte pgp-berichten van Ennetcom.

NFI

Dat gaat om een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die vragen zou moeten beantwoorden over de in Canada in beslag genomen en ontcijferde pgp-berichten die op servers van dat bedrijf daar gevonden zijn. Ook moet hij vragen beantwoorden over de zoekmachine “Hansken” waarmee het NFI in de miljoenen berichten kan zoeken. Ook de voormalige eigenaar van Ennetcom zal als getuige worden gehoord. De advocaat van verdachte Omar L., Sander Janssen, had hierom gevraagd.

De advocaten komen ook in de gelegenheid om zelf te zoeken in de data op het NFI. Ze hebben al een cd-rom ontvangen met daarop de zoekresultaten naar e-mailadressen die aan hun clienten worden toegeschreven.

Ook zal een selectie stukken uit het dossier van Naoufal F. over de Ennetcom-data worden gevoegd in de zaak.

Telefoongegevens

Liquidatie Yakhlaf

In het dossier van de politie staat dat de verdachten middels pgp-berichten contact onderhielden. Sommige berichten verwijzen op niet mis te verstane wijze naar moordaanslagen, aldus de politie.

De verdachten zijn Mohammed H., Hicham M., Daniël M., Don Victor M., A. El B. en Omar L.. Op tafel liggen de liquidaties van Eaneas Lomp en Chahid Yakhlaf in 2015 en een liquidatiepoging op Nourdine A., alias Hitler, op 3 april 2016, en een eerdere poging op de broers Yakhlaf. Niet alle verdachten worden overigens van al die feiten verdacht.

De rechtbank wees woensdag ook deskundigen (of nader onderzoek) toe op het gebied van (tappen van) telefoon- en zendmastgegevens en de beoordeling van camerabeelden. Verzoeken om verdachten, al dan niet onder voorwaarden, vrij te laten heeft de rechtbank afgewezen.

Zie eerdere berichten:

Verdachten liquidatie Lomp en Yakhlaf blijven vastzitten

Man opgepakt voor drie liquidatiepogingen (UPDATE)

Rechtbank houdt liquidatie-verdachten langer vast

Zie ook:

Nieuwe strijd om pgp-berichten al ontbrand