Arrest Passage-proces al einde van de maand

Het gerechtshof Amsterdam doet op 29 juni om 10.00 uitspraak in het Passage-proces in de zaak van alle tien verdachten. Dat zal de inhoudelijke behandeling in het slepende proces over een serie onderwereldmoorden ten einde brengen. Een procedure die in 2006 begonnen is.

Door @Wim van de Pol

In Passage is tegen Dino Soerel, Jesse Remmers, Siegfried S., en Mohamed R. levenslange celstraf geëist. Kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe zullen gaan horen of het gerechtshof mee zal gaan in de lage strafeis van het Openbaar Ministerie. La Serpe is al vrij, Ros zit nog in hechtenis.

De voorzitter sloot donderdag formeel het onderzoek in de zaak. Het laatste thema dat op tafel kwam was de voeging aan het dossier van de laatste verklaringen van de zussen Holleeder en Sandra den Hartog en van Willem Holleeder.

Op straat

Het Openbaar Ministerie vond de verklaringen van Willem Holleeder eigenlijk niet relevant maar wilde ze voor de volledigheid toch wel toevoegen. Daarbij tekende de advocaat-generaal aan dat hij ze alleen ter inzage wilde geven. Anders zouden ze maar op straat komen te liggen zoals al met vele stukken over Holleeder is gebeurd, en dat brengt het proces tegen Holleeder schade toe.

Daartegen verzette zich de advocaten zich niet en het gerechtshof besloot de stukken bij het dossier van Soerel te voegen, zonder afschrift te geven aan de advocaten.

Driemanschap

Nico Meijering vindt zowel de verklaringen van de gezusters als van Willem Holleeder van groot belang voor de zaak Soerel. Ze gaan ver terug in de tijd, aldus Meijering, en in de verhalen is het door het Openbaar Ministerie geconstateerde driemanschap (Holleeder, Hillis, Soerel) dat moorden liet plegen, volgens hem ver te zoeken.

Meijering: ‘Holleeder noemt wel andere personen waarmee hij in criminele activiteiten zat: Klepper, Mieremet, Endstra, Van Hout, maar niet die van Soerel.’ Holleeder en zijn zussen hebben verteld dat de relatie tussen Soerel en Holleeder alleen vriendschappelijk van aard was.

Advocaat-generaal Cynthia de Jong zei het niet verbazingwekkend te vinden dat Holleeder ‘wegblijft van de de gezamenlijkheid’. Ze zei dat niet ontlastend te vinden omdat ‘Holleeder probeert ook zijn eigen straatje schoon te vegen’.

Dat was dan het allerlaatste meningsverschil dat werd uitgesproken in de Passage-zaak.

‘Alles is gezegd’, zei Dino Soerel, als allerlaatste. Op 29 juni hoort hij vanaf 10.00 of hij levenslang de cel in moet of niet.

Zie:

Allerlaatste zitting in Passage voorbij

De liquidatieteams van Fred Ros

Alle berichten over Passage.