Arrestant overleed aan overdosis coke

Een arrestant die afgelopen maandag in de vroege ochtend is overleden in een politiecel in Houten is door cocaine vergiftiging overleden. Dat is volgens het Openbaar Ministerie gebleken uit toxicologisch onderzoek. Familie en nabestaanden van de 30-jarige Nijkerker denken dat hij door politiegeweld is overleden. Het OM ontkent dat.

Een forensisch patholoog heeft de man onderzocht. Uit het toxicologisch onderzoek is gebleken dat de man een hoge concentratie cocaïne in zijn bloed had. De forensisch patholoog denkt dat het overlijden van de man goed kan worden verklaard door de hoge concentratie cocaïne.

Rijgedrag

Vanwege zijn rijgedrag wilden agenten de man om kwart voor een ’s nachts controleren. De man ging ervandoor en na een achtervolging werd hij aangehouden. Hij werd daarna overgebracht naar het cellencomplex in Houten. Toen hij daar onwel werd, is de politie begonnen met de reanimatie, die daarna is overgenomen door het ambulancepersoneel. Korte tijd later overleed de man in het ziekenhuis en startte de Rijksrecherche een onderzoek.

Vraagtekens

De familie stelde grote vraagtekens bij de versie van de gebeurtenissen die de politie naar buiten heeft gebracht. Het OM zegt nu in een verklaring:

Afgelopen maandag kwam uit de voorlopige resultaten van de sectie geen doodsoorzaak naar voren. Wel werd toen al duidelijk dat het letsel dat werd gezien, niet van invloed is geweest op het overlijden van de man en bovendien te verklaren is door medisch handelen bij de reanimatie.

De nabestaanden van de overleden arrestant en de betrokken politieambtenaren zijn vandaag geïnformeerd over deze bevindingen. De Rijksrecherche zet het onderzoek voort. De politieambtenaren zijn of worden in het onderzoek als getuigen gehoord.

Zie ook:

Vragen rond overlijden arrestant in politiecel