Arrestatie in zaak Nicole van den Hurk (UPDATE)

Een 46-jarige man uit Helmond is dinsdag aangehouden als verdachte in de zaak van de vermoorde Nicole van den Hurk (15) uit Eindhoven. De politie zegt dat er een match is tussen het dna-profiel van de Helmonder en dna-profielen uit het moordonderzoek. De Eindhovense verdween in oktober 1995 toen ze van haar oma in Tongelre naar winkelcentrum Woensel fietste om er te gaan werken in een supermarkt. 

Woning

Zes weken daarna werd haar lichaam gevonden in de bosjes tussen Lierop en Mierlo. Ze bleek met geweld om het leven te zijn gebracht en te zijn verkracht. De verdachte Helmonder, die werd aangehouden in zijn woning, is een bekende van de politie. De politie zegt dat er dna van de man beschikbaar was dat gebruikt kon worden. Of hij eerder is veroordeeld voor een ernstig delict wil de politie niet zeggen. Voor zover bekend kenden de verdachte en het slachtoffer elkaar niet. De man is sinds 2012 in beeld bij de politie. 

Doorstart

Het onderzoek naar de moord op Nicole van den Hurk heeft eind 2012 een doorstart gemaakt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft in die periode op basis van nieuwe informatie van de politie aanvullend onderzoek verricht. Uit eerder veiliggestelde dna-sporen zijn met de nieuwste onderzoekstechnieken vervolgens dna-profielen verkregen. De dna-overeenkomsten tussen het dna-profiel van de verdachte en een van de profielen die uit het onderzoek is verkregen, betekenden een doorbraak in het onderzoek. Een cold case-team van zes rechercheurs is sindsdien fulltime met de zaak bezig. De Helmonder is afgelopen dagen verhoord. Of hij een bekennende verklaring heeft afgelegd wil de politie niet zeggen. Ook is niet duidelijk of de verdachte al eerder is beeld is geweest in het onderzoek naar de moord op Van den Hurk. 

Stiefbroer

Eerder was de stiefbroer van Nicole van den Hurk in beeld als verdachte. Haar vader stond vrijwillig dna af. Er bleek echter geen match te zijn tussen dna van de moorenaar en de stiefbroer of de vader. Eind 2012 was RTL van plan een programma over de zaak uit te zenden met paragnost Derek Ogilvie. Daar zag de omroep op het laatste moment vanaf. Vader Ad van den Hurk had bezwaar tegen de uitzending. RTL vond de rust voor de nabestaanden belangrijker dan de uitzending.