Arrestatie loopt uit op schietpartij (video)

De arrestatie gisteren van een topfiguur van het Mexicaanse Golf-kartel is uitgelopen op een urenlange schietpartij met Mexicaanse mariniers. De karteltopman werd gedood samen met drie andere drugscriminelen. Een journalist die verslag deed van de schietpartij werd ook dodelijk getroffen. Het gevecht duurde zes uur en legde de stad Matamoros (423.000 inwoners) grotendeels lam. De drie bruggen over de Rio Grande naar Brownsville in Texas waren urenlang afgesloten. Antonio Ezequiel Cárdenas Guillén (48)  was sinds 2003 de leider van het Golf-kartel dat een belangrijk deel van de transportlijnen voor drugs aan de Mexicaanse oostkust in handen heeft.

De journalist die werd gedood was van de lokale krant Expreso. De media in de steden van noordwest Mexico kunnen niet vrij berichten en liggen grotendeels aan banden van verschillende drugskartels. In Matamoros en Tamaulipas zijn het afgelopen jaren verschillende grootscheepse straatgevechten geweest tussen Los Zetas en het Golf-kartel die strijden over heerschappij van de transportroutes voor verdovende middelen in het gebied dat grens aan de Verenigde Staten.

De corridor Matamoros-Brownsville is nu in handen van het Golf-kartel en wordt volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vooral gebruikt voor marihuanasmokkel.

De kartels in deze streek beschikken over zeer moderne wapens die soms het arsenaal van het reguliere Mexicaanse leger overtreffen. Los Zetas bestaat grotendeels uit overgelopen militairen van elite-eenheden. De federale overheid zet aan de oostkust vaak goed getrainde en bewapende mariniers in.

Een You Tube-video van een inwoner van Matamoros:

{youtube}y-Z7IeyAAg4{/youtube}

Lees meer over de kartels en hun bewapening op het Dossier Mexico van Crimesite.