Fraude van tientallen miljoenen

In een onderzoek naar een 62-jarige Nederlander die wordt verdacht van een miljoenenfraude zijnop vijf plaatsen in Nederland doorzoekingen gedaan. Ook in Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en België werden panden doorzocht. De Nederlander wordt verdacht van grootschalige fraude en witwassen.

Volgens het OM heeft de man valse jaarrekeningen gepubliceerd en valsheid in geschrifte, belastingfraude en faillissementsfraude gepleegd. Hij wordt ook verdacht van witwassen. Het gaat om tientallen miljoenen euro’s, aldus justitie.

Investeerders

De Nederlander bouwde vakantievilla’s in onder meer Spanje, Vietnam en Panama. Die projecten werden gefinancierd door banken en kennissen van de verdachte. Maar volgens het OM heeft de verdachte zijn jaarrekeningen van zijn bedrijven over de jaren 2005 en 2006 vervalst. Daardoor werden kritische investeerders alsnog binnengesleept.

Ook deed de man alsof hij in 2007 niet in Nederland woonde. Daardoor zou hij voor miljoenen aan inkomstenbelasting hebben ontdoken.

Faillissement

Toen in 2009 een aantal van zijn vennootschappen failliet dreigde te gaan, isoleerde hij zijn winstgevende onderdelen. Hij ‘verkocht’ die aan een ander bedrijf van zichzelf, maar betaalde daarvoor niet. Daardoor bleven schuldeisers met lege handen achter.