‘Arrestatie voorzitter rechtspraak toont omvang drugscorruptie Ecuador aan’

‘Arrestatie voorzitter rechtspraak toont omvang drugscorruptie Ecuador aan’

Ecuador is in de ban van de arrestatie van 29 vooraanstaande ambtenaren onder wie de president van de rechterlijke macht, Wilman Terán. Ook een hooggeplaatste voormalig directeur drugsbestrijding bij de Nationale Politie is opgepakt.

Hoogste niveau

In de nacht van woensdag op donderdag waren er in het hele land op 75 locaties invallen.

De groep wordt verdacht van witwassen en corruptie en van het onderhouden van banden met de georganiseerde cocaïnehandel.

Volgens aanklager Diana Salazar toont het onderzoek hoe de drugshandel is gepenetreerd ’tot op het hoogste niveau.’

Rechter Wilman Terán had een invloedrijke functie omdat hij als president van de rechtspraak verantwoordelijk was voor benoemingen van rechters.

Rafael Correa

Diana Salazar

Er zijn 38 ambtenaren verdacht. Het gaat om mensen uit de top van de Ecuadoraanse rechtelijke macht, rechters en personeel van lagere rechtbanken, en om personeel van de politie en van het Openbaar Ministerie.

Onder de verdachten zijn veel aanhangers van de voormalige president Rafael Correa, die is veroordeeld voor corruptie en vluchtte naar België.

Onder Correa werden tal van corrupte ambtenaren ongemoeid gelaten.

Achter de schermen woedt een machtsstrijd in Ecuador. Aanklager Salazar heeft gezegd te vrezen voor gewelddadige repercussies tegen de Staat om het anticorruptie onderzoek.